A személyautók 11 leggyakoribb hibája

Személyautóinkkal idővel számos gond lehet, amikre nem árt ha mi is ismerünk, hogy tisztában legyünk saját járművünkkel. Ennek segítségéhez mostani cikkünkben megemlítjük mik a személyautók 11 leggyakoribb hibája.
A személyautók 11 leggyakoribb hibája

1, Lemerült az akkumulátor

Elmondhatjuk, hogy egy akkumulátor átlagos élettartalma körülbelül 3 és 4 év között mozog általában. Egy akkumulátor lemerülésének okai között lehet az amper lecsökkenése és a feszültség csökkenése. Ennek elkerülése érdekében a legjobb ha 3 – 4 évente lecseréljük akkumulátorunkat, így megelőzhetjük a gondot.

2, Lapos gumik

A kerekeink leeresztéséhez sok minden vezethet minket, mint például egy defekt, kátyú vagy egyszerűen csak a kerekek kopása. Szerencsére ezek élettartalmát akár meg is hosszabbíthatjuk abban az esetben, ha úgy forgatjuk őket, ahogy a gyártó előírja.

3, Generátor hiba

A generátor az a része járművünknek, ami működteti az elektromos rendszert és az alkatrészeket és ezeken túl még az akkumulátor töltéséért is felelős. Nagyon fontos a rendszeres szervízelés generátorunk esetében, hiszen ha nem helyesen működik, akkor indítási problémák léphetnek fel mivel, akkumulátorunk is lemerül ebben az esetben.

4, Az indítómotor hibája

Indítómotorunk, motorunk főtengelyének forgatásáért felelős, így kezdődik az indítás folyamata. Ha járművünknek ez a része hibásodik meg, akkor az azért lehet, mert megsérült az elektromos egységünk vagy más elektromos hiba léphetett fel.

5, Figyelmeztető fények a műszerfalon

A legnagyobb problémák közé tartoznak a figyelmeztető fények a műszerfalon, amik akkor világítanak, amikor autónk motorvezérlő egysége hibát vesz észre mindezt egy szenzor által. Mivel rengeteg figyelmeztető kód létezik ezért fontos, hogy rendszeresen szervizeltessük autónkat.

6, A gyenge üzemanyag-takarékosság okai

Egy jól működő motor esetében az üzemanyag olyan sebességgel ég el, ami hozzájárul az üzemanyagunk takarékosságához, ezért fontos, hogy járművünk motorja szabályosan működjön, hiszen így a fogyasztása is kisebb lesz. Abban az esetben, ha elhasználódnak az üzemanyagszűrők, a széndioxid érzékelők vagy a tömeges légáramlás-érzékelők, előfordulhat hogy sokkal több üzemanyagot használ fel járművünk, ám erre is segítséget nyújthatnak a rendszeres szervízelések.

7, Nyikorgó vagy erősen súrlódó fékek

Csakúgy, mint az összes mozgó alkatrész, fékrendszerünk is elhasználódhat és elkophat idővel. A fékrendszerünk hibáját jelezheti a nyikorgás vagy esetleg a puha fékpedál, amiket ha észlelünk mindenképp szervizeltessük autónkat, hiszen a fék helyes működése nélkül életveszélyes a járművünkkel közlekedni.

8, Remegő kormánykerék

Abban az esetben ha már induláskor remeg kormányunk probléma lehet a felfüggesztés alkatrészeivel vagy a kerékcsapággyal. Magasabb sebességnél ugyanez a probléma jelentheti, hogy sérült a gumiabroncsunk vagy kiegyensúlyozatlansági probléma lehet a kerekeknél.

9,Túlmelegedés

Sokan hiszik azt, hogy gyakori probléma a túlmelegedés, ám ez egyáltalán nem igaz, hiszen a modern autókban a komplex hűtőrendszer mellett ez nehezen fordulhat elő. A túlmelegedést akár meg is előzhetjük azzal, hogy cseréljük a kiegyenlítő tartály kupakját, a hűtőradiátort és a vízszivattyút.

10, Pontatlan az automataváltó

Általában egy automataváltó, mintegy 220.000 km futásra képes gond nélkül. Váltónk meghibásodásainak lehetnek különféle jelei, mint például a váltó ütése vagy a nem megfelelő váltás. Az automataváltó rendszer és váltóolaj ellenőrzésével elkerülhetjük a problémákat.

11, Sikertelen káros anyag kibocsátási teszt

Környezetvédelmi szempontból is fontos, hogy járművünknek mennyi a káros anyag kibocsátása, de ezen kívül még a teljesítményünk optimalizálása miatt is amiket a katalizátor és a befecskendező rendszer szabályoz.

Összegezve

Minden autó karbantartást igényel ahhoz, hogy működőképes legyen. Egyes modellek (és vezetési stílusok) pedig hajlamosabbak ezekre a problémákra. Függetlenül attól, hogy milyen autót vezet, a rutinszerviz nem csak a műszaki vizsga esedékességekor, hanem rendszeresen, évente kétszer elengedhetetlen. Ehhez persze mindenképp érdemes keresni egy megbízható, tapasztalt autószerelőt Kaposvár és környékén, vagy az ország bármely más pontján, ahol szükségünk lehet rá.

Kapcsolódó cikkek

Íme, a 2021-es év legjobb e-autói - második rész

Íme, a 2021-es év legjobb e-autói - második rész

A Tesla, a Jaguar és a Mini Cooper is új modellel készül.

Okos és takarékos: leteszteltük az új Hyundai i20-at

Okos és takarékos: leteszteltük az új Hyundai i20-at

Biztonsági felszereltségével is megnyert bennünket.

Szokás szerint komfortos: leteszteltük az új Peugeot 308-ast

Szokás szerint komfortos: leteszteltük az új Peugeot 308-ast

Az egyre korszerűsített modell egy igazi túlélő.