Mi köze a bölénynek a vodkához?

Lengyelországból érkezik a válasz.
Mi köze a bölénynek a vodkához?

Azzal nem árulunk el nagy meglepetést, hogy a világ egyik legnépszerűbb szeszes itala a vodka. De mit kell tudni ennek a lengyel kistestvéréről? A zubrowka az üvegbe zárt természet, ami a vodka védjeggyel ellátott szentperjével ízesített italt jelöli. A jellegzetes külsőt egy az alkoholban úszó fűszál adja, amelynek történetét megismerve könnyebben megérthető a zubrowka vodka szoros kötődése a természethez.

Az ősrengeteg itala

A Białowieża-erdő Lengyelország és Fehéroroszország határán fekszik, ma már mindkét országban nemzeti park. Ez az a terület, ami otthont ad az európai bölényeknek, itt található a legnagyobb szabadon élő állományuk. És hogy ez miért fontos a zubrowka szempontjából? Azért, mert a tekintélyes méretű állatot bátran nevezhetjük az ital keresztszülőjének, hiszen a bölényt lengyelül egyszerűen żubr-nak nevezik. A bölényfű, azaz szentperje pedig maga a żubrówka.

A szentperje a bölény élőhelyén terem, innen gyűjtötték be a fűszálakat, amiket kiszárítottak, majd az italba tettek. Ez a növény egyébként a bölények egyik kedvelt elesége, így léteznek olyan elképzelések az ital fogyasztóinak körében, akik szerint az állat ebből a növényből nyerte az erejét. Ha az erejét nem is, bátorságot mindenképpen biztosít az ízes zubrowka Bison Grass vodka. Ez a gyógynövényes ízvilágú, de kissé édeskés, vaníliás vodka nem csak jellegzetes aromáját köszönheti a szentperjének, hanem egyedi sárgás, világos zöldes színét is. Így nem is csoda, hogy a amíg a növény a bölények, az ital a nemesség egyik kedvenc itala volt néhány évszázaddal ezelőtt. Azoknak, a természetesen nagykorú fogyasztóknak sem kell lemondani a zubrowka élményről, akik nem kedvelik az ízes alkoholokat, nekik a Żubrówka Biała kínál alternatívát, ami egy ízesítetlen vodka hamisítatlan élményét nyújta.

Kapcsolódó cikkek

Mi köze a bölénynek a vodkához?

Mi köze a bölénynek a vodkához?

Lengyelországból érkezik a válasz.