Mikor éri meg a cégének pályázatokra jelentkezni?

Csábító lehetőség minden pályázati felhívásra jelentkezni, főleg kezdő vállalkozóként, amikor az ember gyűjti a megbízásokat. Hiszen soha nem lehet tudni, hogy melyik pályázat vezet eredményre, és melyik nem. Vagy mégis? Az alábbiakban támpontokat adunk ahhoz, mikor és hogyan érdemes cégével pályáznia.
Mikor éri meg a cégének pályázatokra jelentkezni?

Kezdő vállalkozóként sokan esünk abba a csapdába, hogy minden kínálkozó lehetőségre lecsapunk, és ez alól a pályázatok sem kivételek. Ez a megközelítés azonban nem mindig vezet az erőforrások hatékony felhasználásához. Cége ugyanis egyes projektek kivitelezésére alkalmasabb, mint másokéra. Ha értékes időt pazarol a profiljához kevésbé passzoló pályázatokra, más lehetőségeket eközben elszalaszt.

De mégis hogyan válasszuk ki, mire érdemes jelentkezni? És milyen szempontokra kell feltétlenül ügyelni, hogy maximumra növeljük a pályázatok elnyerésének esélyét? Az alábbiakból kiderül.

Hogyan válaszoljunk egy ajánlatkérésre?

Amikor egy szervezet pályázatot ír ki, egy dokumentumot ad közre. Ez a dokumentum bemutatja az adott szervezet igényeit és az általa fontosnak ítélt kiválasztási kritériumokat. Tekintse ezeket hasznos útmutatóknak! Az ajánlati felhívásban szereplő kritériumok segítenek eldönteni, hogy a pályázat megéri-e az időbefektetést.

Válaszolnom kell-e a pályázati felhívásra?

  • Ennek eldöntéséhez vegye figyelembe a következő kérdéseket:

  • Megfelel az előírásoknak?

  • Kellő mértékben képzett ehhez a projekthez?

  • Elérhet-e olyan munkavállalókat vagy alvállalkozókat, akik minden szükséges munkát el tudnak végezni?

  • A projekt ütemezése ütközik-e a jelenlegi ütemterv követelményeivel?

  • Rendelkezik a munkához szükséges összes eszközzel és erőforrással?

  • Vannak-e olyan összeférhetetlenségek, amelyek problémákat okozhatnak?

  • Rendelkezik-e pénzügyi forrásokkal a projektek kivitelezéséhez?

  • Be tudja-e szerezni a munkához szükséges összes anyagot?

Ezek a kérdések segíthetnek eldönteni, hogy a jelentkezés megéri-e az időráfordítást. Ha több terület is problémás, gondolja át kétszer, mielőtt időt fektet a pályázati válasz megfogalmazására.

Nézzen alaposan utána a kiírónak!

A kiíró szervezettel kapcsolatos részletes információk nagyon tanulságosak lehetnek, és segíthetnek eldönteni, hogy a pályázat megéri-e az idejét.

Ha a szervezet bármilyen tájékoztatót tart, próbáljon meg részt venni rajta! Beszélhet a pályázatokért felelős személlyel is, és ha kérdése van, választ kaphat, mielőtt még végleges döntést hozna az ajánlat benyújtásáról.

Az alapos kutatása hasznos lehet abban az esetben is, ha a jelentkezés mellett dönt. Ha például megtudja, hogy a kiíró fél különösen időérzékeny, akkor ennek megfelelően módosíthatja az ütemezést.

Nem minden pályázati felhívás felel meg az Ön vállalkozásának. Ha szelektíven kezeli a pályázatokat, sok időt és pénzt takaríthat meg. Ha pedig erőforrásait a legmegfelelőbb pályázatokra fordítja, hatékonyabbá és versenyképesebbé válik.

Kapcsolódó cikkek

Innovációk az ásványvíziparban

Innovációk az ásványvíziparban

Az ásványvíziparban az innováció a technológiai fejlődést és az új termékfejlesztéseket jelenti, amelyek célja a termelékenység növelése, a költségek csökkentése, a fenntarthatóság elősegítése és a fogyasztói igények kielégítése.