Ne csak a testedet tartsd edzésben, az agyadat is élesítsd! 4 tipp az agy trenírozására

Dicséretes, ha rendszeresen eljársz az edzőterembe, vagy választottál magadnak valamilyen edzésformát, amivel jó kondiban maradhatsz, azonban nem csupán a testünknek van szüksége edzésre, az agyunkat is rendszeresen trenírozni szükséges, hogy elkerüljenek bennünket az olyan időskori, neurodegeneratív betegségek, mint az Alzheimer-kór vagy a demencia. Igaz, kétségtelen, hogy a test edzése, az agy működésére is jó hatással van. Mutatunk 4 tippet, amelyek segíthetnek, hogy a kognitív funkcióid is jó kondiban maradjanak, és sokáig élvezd az élet szépségeit.
Az agyunkat is edzeni kell - Ne csak a testedet tartsd edzésben, az agyadat is élesítsd! 4 tipp az agy trenírozására – nem csak a testünknek van szüksége erre.

1. A víz, a hidratáció és a jobb agyi működés

Bizonyára megtapasztaltad már, hogy amikor szomjas vagy, akkor még koncentrálni is nehezebben tudsz. A napi folyadékmennyiség nem csupán a testi funkciók zavartalan működését biztosítja, hanem az agyi teljesítményt is megnöveli. Mára az is bebizonyosodott, ha csupán csak enyhe szomjúságot érzünk, akkor is csökken a memóriánk, és a dehidratáció a motoros képességeinkre is negatívan hat. Naponta legalább 2-2,5 liter vizet szükséges ahhoz elfogyasztanunk, hogy hidratáltak maradjunk. Félóránként innunk kellene 2-3 dl vizet, hogy a testi és agyi funkciók megfelelően működjenek.

2. Az agy trenírozása

Mint ahogyan a testünknek is szüksége van rendszeres mozgásra, úgy az agyunkat is állandóan edzeni szükséges. Az agyi tevékenységek csökkentik a kognitív károsodás kialakulásának kockázatát és a mentális egészséget is segítenek fenntartani. Az agy működését sokféle tevékenységgel javíthatjuk, ilyen például az olvasás, a nyelvtanulás, a keresztrejtvényfejtés, a puzzle, a sakk.

3. Az sem mindegy, hogy mit eszel

Egyes táplálékok, szintén hozzájárulnak az agy működésének fokozásához. Milyen táplálékokat fogyassz, hogy kondiban tartsd az agyad? A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhány, az agy működését fokozó táplálékot. Az egyik ilyen a kolin, amely a tojásban is megtalálható. A kolintól jobb lesz ez emlékezőképességünk, így rendszeresen iktasd be az étrendedbe.

Az antioxidáns vitaminokban gazdag táplálékok is nagyon hasznosak az agy számára. Ilyen a C-vitamin, az A-vitamin és az E-vitamin. A béta-karotinról se feledkezz meg, amikor összeállítod az étrendedet.

Az omega-3 zsírsavakra szintén szükségünk van, hogy az agyműködés megfelelő legyen. Omega-3 zsírsavban gazdag mindenféle hal, különösen a lazac, a tonhal, a pisztráng és makréla.

A memóriát, az olyan bioaktív vegyületek, mint a fitonutriensek is, megtámogatják. Fitonutriensekben gazdag a fekete áfonya, a spenót, az eper, a paprika, a sárgarépa.

4. Alakíts ki egészséges szokásokat

A memória már attól is javul, ha rendszeresen mozgunk, illetve ha eleget alszunk. Az agyunk teljesítményét természetesen azzal is fokozhatjuk, ha a testünket is edzésben tartjuk. Kutatások során bebizonyosodott, hogy még a napi, azaz a rendszeres séta is pozitívan hat a kognitív funkciókra. A testmozgás fokozza az agy véráramlását, amely hatására olyan fehérjék szabadulnak fel, amelyek lehetővé teszik az új agysejtek létrejöttét. A rendszeres mozgás nem csak a kognitív funkciókra van pozitív hatással, de a memóriát is fejleszti.

Kapcsolódó cikkek

Bemutatunk egy gyönyörű firenzei szállodát - 25 Hours Hotel

Bemutatunk egy gyönyörű firenzei szállodát - 25 Hours Hotel

A festői Firenzében található a 25 Hours Hotel.

Ezekkel a trükkökkel két takarításközött is tisztának tűnik a lakás

Trükkök, hogy a lakásod tisztábbnak és rendezettebbnek tűnjön

Ha a takarítás nem a kedvenc elfoglaltságod, ezekkel a tippekkel nyerhetsz némi időt anélkül, hogy a káosz elhatalmasodna körülötted.

Egyszerű módszerekkel is - 3 egyszerű módszerrel elkerülheted a depressziót – leküzdhető a depresszió.

3 egyszerű módszerrel elkerülheted a depressziót

A depresszió egy súlyos betegség is lehet, amennyiben elhatalmasodik rajtunk. Többek között a mozgás is enyhíthet a panaszokon. Mit tehetsz még ellene? A cikkből, kiderülnek a válaszok.