Milyen szabályai vannak az erdőjárásnak?

Hazánkban többnyire szabadon kirándulhat bárki – persze ezt az erdő tulajdonformája befolyásolhatja. Lényegében szabadon járhatunk bárhol, ahol ennek ellenkezőjét nem jelzi tábla.
Az erdőjárás szabályai

Rendszeresen túrázók között is akadnak, akik még nem hallottak az erdőtörvényről, illetve a természet védelméről szóló törvényről, amik olyan szabályokat tartalmaznak, amiket be kell tartani, ha az erdőt járjuk. Természetesen vannak olyan íratlan szabályok is, amiket a saját és a környezetünk érdekében is fontos betartani.

Indulás előtt érdemes a várható időjárásról tájékozódni, ahogy a környezetről is, ahova az utunkat tervezzük. Mindig megfelelő ruházattal, cipővel vágjunk neki, ami legyen vízálló, öltözködjünk rétegesen! A telefonunkat csak indokolt esetben használjuk, és indulás előtt töltsük fel, hogy ha esetleg segítségre lenne szükségünk, tudjuk használni a készüléket. Egyedül lehetőség szerint ne induljunk hosszabb túrára, ha nem túl hosszú távnak vágunk neki társaság nélkül, mindenképpen jelezzük valakinek. A jelzett útról ne térjünk le, különösen figyelni kell pirkadatkor és sötétedéskor, hiszen vadba és vadászba is ütközhetünk. Ilyen alkalmakra egy vadászbolt rengeteg megfelelő eszközt kínál, mindenképpen szerezzünk be egy sípot, iránytűt (élesítsük a GPS-t a telefonon), de ezekben a rossz látás viszonyokat biztosító időszakokban fontos, hogy lámpa is legyen nálunk, amivel a vadászoknak jelezhetünk, illetve egy bicskának, térképnek is mindig hasznát vesszük. Havas tájon járva magtól értetődik, mégis fontos, hogy mindig nézzünk a lábunk elé, nehogy egy rejtett kő balesetet okozzon!

Hogyan ne tévedjünk el?

Azt gondolnánk, erre esély sincs a mobiltelefonok világában, de sajnos sokszor mégis előfordul ilyesmi, ezért az alábbiakra érdemes figyelni, amikor útnak indulunk. Mindig kövessük a jelzéseket, amik szándékosan a kirándulók számára kerültek a fákra. Amennyiben letértünk az útról, és hirtelen nem találjuk a folytatás, nem kell kétségbe esni, menjünk vissza valamennyit az úton, és az előző kereszteződések valamelyikén próbáljunk megtalálni, hogy hol tértünk le. Ha ez nem sikerül, akkor vessük be a GPS-t, térképet, iránytűt, amik segíthetnek a tájékozódásban. Könnyen előfordulhat, hogy ez is kevésnek bizonyul, ebben az esetben akár már telefonálhatunk is, ha tudunk segítséget kérni, de ha urai vagyunk a helyzetnek, akkor egy jól járható ösvényen elindulva kereshetünk másik útvonalat, ami visszavezet bennünket az ösvényünkre, amiről letértünk. Sötétedéskor ne kísérletezzünk, illetve ha túl messzire kóboroltunk, mindenképpen telefonáljunk, és kérjünk segítséget!

Szerző: Galambos Dániel
Fotó: Illusztráció/Unsplash

Kapcsolódó cikkek

A magabiztosság és a megjelenés

A magabiztosság és a megjelenés

Önmagunk megismerése már csak azért is nagyon lényeges, mert így sokkal magabiztosabbak leszünk. A magabiztosság pedig számos sikert garantál az életben.

Fogyni nem könnyű, de nem is lehetetlen

Fogyni nem könnyű, de nem is lehetetlen

Fogyni nem olyan egyszerű feladat, főleg egy bizonyos kor betöltése után, de nem is lehetetlen. Ebben segítünk, ehhez adunk tippeket.

Nem szereted az edzőtermet? Akkor ez az 5 sport neked való!

Nem szereted az edzőtermet? Akkor ez az 5 sport neked való!

Nem minden férfi szeret edzőterembe járni. Számos más sport közül is válogathatsz, ha nem szeretsz közösségben edzeni és még a barátaid társaságára sem vágysz, amikor sportolsz, csakis a magányra, az egyedüllétre.