Milyen szabályai vannak az erdőjárásnak?

Hazánkban többnyire szabadon kirándulhat bárki – persze ezt az erdő tulajdonformája befolyásolhatja. Lényegében szabadon járhatunk bárhol, ahol ennek ellenkezőjét nem jelzi tábla.
Az erdőjárás szabályai

Rendszeresen túrázók között is akadnak, akik még nem hallottak az erdőtörvényről, illetve a természet védelméről szóló törvényről, amik olyan szabályokat tartalmaznak, amiket be kell tartani, ha az erdőt járjuk. Természetesen vannak olyan íratlan szabályok is, amiket a saját és a környezetünk érdekében is fontos betartani.

Indulás előtt érdemes a várható időjárásról tájékozódni, ahogy a környezetről is, ahova az utunkat tervezzük. Mindig megfelelő ruházattal, cipővel vágjunk neki, ami legyen vízálló, öltözködjünk rétegesen! A telefonunkat csak indokolt esetben használjuk, és indulás előtt töltsük fel, hogy ha esetleg segítségre lenne szükségünk, tudjuk használni a készüléket. Egyedül lehetőség szerint ne induljunk hosszabb túrára, ha nem túl hosszú távnak vágunk neki társaság nélkül, mindenképpen jelezzük valakinek. A jelzett útról ne térjünk le, különösen figyelni kell pirkadatkor és sötétedéskor, hiszen vadba és vadászba is ütközhetünk. Ilyen alkalmakra egy vadászbolt rengeteg megfelelő eszközt kínál, mindenképpen szerezzünk be egy sípot, iránytűt (élesítsük a GPS-t a telefonon), de ezekben a rossz látás viszonyokat biztosító időszakokban fontos, hogy lámpa is legyen nálunk, amivel a vadászoknak jelezhetünk, illetve egy bicskának, térképnek is mindig hasznát vesszük. Havas tájon járva magtól értetődik, mégis fontos, hogy mindig nézzünk a lábunk elé, nehogy egy rejtett kő balesetet okozzon!

Hogyan ne tévedjünk el?

Azt gondolnánk, erre esély sincs a mobiltelefonok világában, de sajnos sokszor mégis előfordul ilyesmi, ezért az alábbiakra érdemes figyelni, amikor útnak indulunk. Mindig kövessük a jelzéseket, amik szándékosan a kirándulók számára kerültek a fákra. Amennyiben letértünk az útról, és hirtelen nem találjuk a folytatás, nem kell kétségbe esni, menjünk vissza valamennyit az úton, és az előző kereszteződések valamelyikén próbáljunk megtalálni, hogy hol tértünk le. Ha ez nem sikerül, akkor vessük be a GPS-t, térképet, iránytűt, amik segíthetnek a tájékozódásban. Könnyen előfordulhat, hogy ez is kevésnek bizonyul, ebben az esetben akár már telefonálhatunk is, ha tudunk segítséget kérni, de ha urai vagyunk a helyzetnek, akkor egy jól járható ösvényen elindulva kereshetünk másik útvonalat, ami visszavezet bennünket az ösvényünkre, amiről letértünk. Sötétedéskor ne kísérletezzünk, illetve ha túl messzire kóboroltunk, mindenképpen telefonáljunk, és kérjünk segítséget!

Szerző: Galambos Dániel
Fotó: Illusztráció/Unsplash

Kapcsolódó cikkek

A legénylakás - A legénylakás ismérvei: egyszerű, szexi, kényelmes, ízléses – is nézhet ki jól.

A legénylakás ismérvei: egyszerű, szexi, kényelmes, ízléses

A lakberendezésnek köszönhetően ma már nagyon hangulatosan és dizájnosan is be lehet rendezni egy legénylakást is. A cikkben hasznos tippeket adunk a legénylakás megfelelő berendezéséhez.

Az agyunkat is edzeni kell - Ne csak a testedet tartsd edzésben, az agyadat is élesítsd! 4 tipp az agy trenírozására – nem csak a testünknek van szüksége erre.

Ne csak a testedet tartsd edzésben, az agyadat is élesítsd! 4 tipp az agy trenírozására

Nem csak a testünket, az agyunkat is trenírozni szükséges, hiszen az agyunk is öregszik és tennünk kell ellene.

A férfiaknak kell néhány tipp -, A férfiak mumusa: vásárlás- hogy hatékonyabban tudjanak vásárolni.

A férfiak mumusa: vásárlás

A férfiak nem szeretnek vásárolni, legalábbis a többségük már akkor is rosszul van, ha csak ül és várja, hogy a barátnője minden fontos dolgot beszerezzen. Mutatjuk, milyen hibákat követhetsz el, ha csak úgy céltalan vásárolsz.