Gazdálkodj okosan mindennap!

Kamaszok, akik már most üzleti terveken elmélkednek?
Gazdasági tábor gyerekeknek

Lehet-e játék a gazdaság? Mik a szabályok? Ki lesz a nyertes? Miért rakták tele ennyi fizetős mezővel a táblát? Mennyire fontos a szerencse? Hatost vagy inkább egyest dobjunk? A cikkben ezekre a kérdésekre keressük a választ, ám nem a társasjátékban való legyőzhetetlenséghez kínálunk garanciát. A megszerzett javakkal leleményesen sáfárkodni nemcsak a játszma idején lehet: a mindennapi döntések az igazán lényegesek.

Az első lépések

Nem mindegy, hogyan toppansz be a pénzvilágba: sebbel-lobbal vagy megfontoltan. Életed első tízezresével egyből a boltba rohansz vagy bedobod a malacperselybe? Hogyan bánhatsz körültekintően azzal a tulajdonnal, amit nem te szereztél meg?

Ha nem egyértelmű, kérdezd meg a szüleidet, nagyszüleidet, miért és mire kaptad a zsebpénzt! Ki tudja? Talán máris ravasz terveket szőttek a te érdekedben, csak elfelejtették felhívni rá a figyelmedet. Tudatos pénzügyi döntéseket már egészen fiatalon is hozhatsz, s bár nyilván nem rendelkezel egy minden hájjal megkent tőzsdecápa tapasztalatával, de a kapott tanácsok bölcs mérlegelése után kevésbé valószínű, hogy bajba kerülsz. Hosszú távon megéri a fejtörés: ha napi egy kóla árát félreteszed, egy év alatt akár hetvenezer forintot is megspórolhatsz. Ez elég jól hangzik, nem? Pedig csak egy üveg kólát említettünk…

Tanuld meg a játékszabályokat!

A pénzügyi kérdésekre senki nem képes rögtön az elején válaszolni. Honnan tudhatna egy gyerek bármit az adófajtákról vagy például a csekkekről? Baj akkor keletkezik, ha nem mersz vagy nem akarsz kérdéseket feltenni. A felmerülő problémákban segíthetnek a szüleid, a tanáraid, de a Google is a barátod, ha ügyesen használod.

Ha tájékozatlan vagy a gazdasági játékszabályokat illetően, édes mindegy, hogy egyest vagy hatost dobsz, nem fogsz célba érni. Ez nem azt jelenti, hogy azonnal közgáztankönyvet kell ragadnod, és bebifláznod az összes bekezdést meg grafikont. Elég, ha évről évre fokozatosan megismered a monetáris univerzum szabályait. Általános iskolában tanuld meg az ár-érték arányokat! Az első diákmunkádnál tájékozódj, mit takar a nettó, illetve a bruttó bér! A főiskolán fizesd be a számláidat! Aztán jöjjön, aminek jönnie kell: munkaszerződés, vállalkozás, hitelkérelem, adózás és sorban a többi.

És azok a kamaszok, akik már most üzleti terveken elmélkednek? Megálljt kellene parancsolniuk maguknak? Ugyan, dehogy! Valaki sportban, más zenében, megint más pedig a gazdasági ügyekben van igazán otthon. A fiatal vállalkozók és brókerek nyári táborokban is fejleszthetik magukat…

Érdemes egy pillantást vetni a PEOPLE TEAM pénzmágusok számára szervezett gazdasági táborára. Térképezd fel a tőkepiacot! Rántsd le a leplet a tőzsdemítoszokról! Hozz létre saját céget! A felkészült oktatók a táborlakók tudásához igazítják a témafoglalkozásokat, és mindent megtesznek azért, hogy a fiatalok a turnus végére még magabiztosabban forgolódjanak a pénzügyi világban.

Ki lesz a nyertes?

Azé a diadal, aki ismeri a szabályokat és karakán döntésekkel irányít. Aki tudatos választásokkal él, az ér elsőként célba. Az utolsó mező azonban hol ilyen, hol olyan színű, attól függően, ki áll rajta. Minden szereplőt más motivál, épp ezért az eredményeik sem lesznek pontosan ugyanolyanok. A győzelem jelenthet világ körüli utazást, új lakást, saját vállalkozást vagy szuper munkát. Az alternatívák a végtelenségig sorolhatók: ebben a játékban nem létezik minden szituációra érvényes végpont. De akkor honnan tudod, hogy már átszakítottad a célszalagot? Valaki szól majd, hogy megvan a győztes? Ha öntudatosan élsz, gazdálkodsz és cselekszel, erre nem lesz szükség. Hozz megfontolt döntéseket már a kezdetek kezdetén: így hamar rájössz, hogy jó előre kikövetkeztethető az összes, mások számára még csupán sejthető játékmező és taktikai húzás is. Szilágyi Sára

Kapcsolódó linkek:
https://peopleteam.hu
https://www.youtube.com/user/PeopleTeamMedia
https://www.facebook.com/peopleteam/
https://www.instagram.com/peopleteamofficial

Kapcsolódó cikkek

Gazdasági tábor gyerekeknek

Gazdálkodj okosan mindennap!

Tanuld meg a játékszabályokat!

A magabiztosság - A magabiztosság és a megjelenés – önbizalmat ad.

A magabiztosság és a megjelenés

Önmagunk megismerése már csak azért is nagyon lényeges, mert így sokkal magabiztosabbak leszünk. A magabiztosság pedig számos sikert garantál az életben.

Nem olyan egyszerű lefogyni - Fogyni nem könnyű, de nem is lehetetlen -, de kellő akarattal, sikerülhet.

Fogyni nem könnyű, de nem is lehetetlen

Fogyni nem olyan egyszerű feladat, főleg egy bizonyos kor betöltése után, de nem is lehetetlen. Ebben segítünk, ehhez adunk tippeket.