Télen sört? De még mennyire!

A sör a nyár itala. De ki mondta, hogy ez kizárja azt, hogy télen is fogyasztható, sőt, imádnivaló legyen?
Télen sört? De még mennyire!

Mi lenne, ha annyiban maradnánk, a sör időtlen siker, és minden időben nagyszerű?! Ezen a nyomvonalon ugyanis némileg könnyebb elindulni. Na de nézzük is, miért lenne jó valami a legnagyobb zimankó idején is, amit leginkább a testünk lehűtésére, felfrissítésére szoktunk alkalmazni olyankor, amikor a legvékonyabb pólót is nehéz elviselni a testünkön.

Szerencsére a sör nem csak nagyszerű, mint azt az imént megállapítottuk, hanem nagyon sokoldalú is. És bár a telet sokszor nagyvonalúan a boroknak ajándékozzák, nem árt, ha számításba vesszük azokat a söröket is, amik a könnyedebb, alacsonyabb alkoholtartalmú társaikkal szemben jóval többet tudnak. Ezt úgy értjük, hogy a testesebb, zamatosabb, magasabb alkoholtartalmú sörök ideje bizony mikor máskor lehetne, mint télen? Ezeket nem csak a folyadék pótlása céljából gurítjuk le egy félperc leforgása alatt, hanem ízlelgetjük, és hagyjuk kiteljesedni őket, hogy megmutathassák sokféleségüket. Gazdagabb ízvilág, sötétebb szín, testesebb karakter jellemzi őket. Nem kell, hogy kézműves sör legyen, de ha erre vágyunk biztosan találunk az évszaknak megfelelő változatokat. És hogy milyen típusokat keressünk?

Lehet amerikai, német, belga és angol is, alapvetően az a jellemző, hogy ezek a sötétebb borostyán és a fekete közötti árnyalatokban tündökölnek. Nem egy könnyed nyári szőke sörről van tehát szó, ezeket hagyjuk meg inkább a forróbb napokra, a testesebb sötétebb színeket részesítsük előnyben, és akkor nem csalódunk. A citromos, gyümölcsös italok helyett ilyenkor a masszívabb, izmosabb ízek dominálnak. Ezek az erős és esetenként igen fűszeres italok sokszor csokoládét, kávét idéző ízűek, és mivel jellemzően malátásabb típusokról van szó, az édeskés, karamellás, kakaós íz sem ritka. Mivel a főzdék is tisztában vannak azzal, hogy az ember ilyenkor szeretné, ha felmelegedne egy ilyen ital elfogyasztásától, gyakoriak a külön erre az időszakra készülő szezonális változatok is, így nem ritka a süteményes, diós, szilvás ízvilág sem. És az ünnepi hangulatot is sokan próbálják sörösüvegbe csempészni, így a szegfűszeg, a narancs, de a gyömbér, fahéj és szerecsendió is gyakori ízesítő a téli hónapok söreiben. A fűszereket alapvetően inkább a belga és az amerikai főzdék használják, de természetesen akadnak kivételek. Mindenesetre a cél ilyenkor az összhang megtalálása, ugyanis az alapsörnek és a különleges kiegészítőknek nem szabad összevesznie, egymást jól kiegészítve kell működni. Sok esetben ez a legnehezebb feladat.

Összességében tehát elmondható, hogy a sör bizony korántsem csak a nyár itala. Ha jól választjuk meg a típust, egész évben kortyolhatjuk a kedvencünket, és ha megtaláltuk a számunkra legmegfelelőbb változatot, ki sem kell mozdulnunk, hogy a rekeszt hazacipeljük, hiszen online rendeléssel akár három óra alatt az otthonunkba szállítják. Legyen szó akár a kisüzemi főzdék remekeiről, akár a régi mesterek bevált receptjeiről, biztosan megtaláljuk, amire vágyunk – télen és nyáron egyaránt!

Kapcsolódó cikkek

A magabiztosság és a megjelenés

A magabiztosság és a megjelenés

Önmagunk megismerése már csak azért is nagyon lényeges, mert így sokkal magabiztosabbak leszünk. A magabiztosság pedig számos sikert garantál az életben.

4 hasznos tipp életmódváltáshoz

4 hasznos tipp életmódváltáshoz

A szilveszter nem csak a szórakozás, ünneplés időszaka, hanem az újévi fogadalmaké is. Ilyenkor gyakori, hogy valamilyen életmódváltással, egészséggel kapcsolatos fogalmat teszünk.

Egy szakács sosem rendelne étteremben ezt az öt ételt

5 étel, amiket egy szakács sosem rendelne étteremben

Akadnak olyan fogások, amiket jobb messziről elkerülni, ha jót akarunk magunknak.