A férfiaknak is szüksége van a testpozitív szemléletre

Folyamatosan változó világunk jelenleg ott tart az átalakulásban, hogy az emberek lassan lehetővé teszik önmaguk számára, hogy elfogadják a testüket olyannak, amilyen. A testpozitív szemlélet mégsem kizárólag az önelfogadásról szól.
A férfiaknak is szüksége van a testpozitív szemléletre

A testpozitív szemlélet ugyan már évtizedekkel ezelőtt megszületett, mégis csak az utóbbi években nőtte ki magát világméretű mozgalommá, ma pedig ott tart, hogy az Instagramon csak egy hajszál választja el a #bodypositive címkét a 15 milliós felhasználástól.

Szinte nem telik el nap anélkül, hogy ne hallanánk erről, viszont ha kicsit odafigyelünk, az esetek többségében nőket érintő kérdésekben merül fel, ami talán nem meglepő, de azért érdemes kicsit távolabbra nézni. A férfiaknak éppúgy van testük, használják a közösségi médiát, találkoznak sztereotipizálással, irreális elvárásokkal, kritikákkal, így akárhogy is nézzük, foglalkozni kell az üggyel. Ha nem érzed elég férfiasnak a témát, akkor valójában máris látod, miről is van szó. Messze vinne a kérdés, hogy mi is a férfias, de ha ezzel itt nem is foglalkozunk, azt el kell ismerni, a legtöbb ember sok elvárásnak szeretne megfelelni. Társadalmi, kulturális környezettől is függ, hogy kit mennyire érint a kérdés, nem beszélve a szexuális irányultságról. Akárhogy is, az biztos, hogy sok férfi küzd az elégedetlenséggel, él negatív testképpel, mégsem tud erről beszélni. Vannak olyanok, akik alacsonyabbra nőnek, mint egy átlagos kosaras, akadnak olyanok, akik hamar kopaszodnak, másoknak eláll a füle vagy csak apró a lába. Ezek mind olyan dolgok, amik a maszkulin szuperhős képével nem összeegyeztethetőek és képesek traumatizálni valakit egy életre. A testpozitív szemlélet abban segít, hogy ezeken sikerüljön lelki sérülés nélkül átevickélni, és megbarátkozni magunkkal.

Elfogadás

Nem arról van szó, hogy akkor hátra kell dőlni a kanapén és fürdés nélkül a hasadon eldönteni a következő heteket, hanem arról, hogy sem kimondatlanul, sem hangosan nem teszel jót magaddal, ha kritizálod a tested. Az elfogadást gyakorolni kell, és célszerű nem túlzásba vinni, mert ha megtalálod a középutat, egy minőségibb élet vár.

Nem kell áltatnod magad

Nincs olyan, hogy tökéletes, ezt nem árt tudni. Elég jó viszont van, és ha erre rájössz, akkor máris jó úton jársz. Nem kell szonetteket írnod a füleidhez, ha szerinted a kelleténél nagyobbak, éppen így nem kell imádnod minden részed. Lehetsz elégedetlen, de ne méregesd magad másokhoz, ha pedig megteheted, próbálj nem görcsölni a külsődön.

A bók nem minden

Megint témánál vagyunk, hiszen gondold csak el, attól még, hogy valaki valami kedveset mond a megjelenésedre, nem jelenti automatikusan azt, hogy ez szerinted is így van. Többek közt ezért se arra törekedj mindenáron, hogy másoknak megfelelj.

Mit lehet tenni?

Ne kritizálj másokat! Nem sok hasznod származik abból, ha másokat kritizálsz, ráadásul még több negatív következménye is lehet. Egyszerűen inkább ne csináld.

Ne kergess hamis idolokat

Annak az influenszernek még álmából felkeltve is tökéletesen áll a bajsza? Olyan kockás a hasa, amilyet te a legvadabb álmaidban se mersz magadnak képzelni? Miért is tennéd, nem igaz?!

Kapcsolódó cikkek

5 dolog, amit mindenképpen tanulj meg

5 dolog, amit mindenképpen tanulj meg

Egy férfinak sok mindent meg kell tanulnia az életben. A cikkben most 5 olyan dologról olvashatsz, amelyek szintén benne vannak ebben a bizonyos listában.

A férfiaknak is szüksége van a testpozitív szemléletre

A férfiaknak is szüksége van a testpozitív szemléletre

Nem az egészségtelen életmód dicsőitéséről van szó, hanem az irreális és torz elvárások káros hatásairól.