IT-rendszertechnikus - minden iparágban szükség van rá

IT-rendszertechnikus. Éppúgy kétkezi munkás, mint segélyszolgálat. A digitalizáció elterjedésével nélkülözhetetlen a munkája.
IT-rendszertechnikus - minden iparágban szükség van rá

Nem működik a nyomtató! Ledobott a net! Süket a telefon! – mindennapi problémák ezek a cégnél és bárhol előfordulhatnak, függetlenül attól, hogy mi a fő profilja a vállalatnak. A digitalizáció, a számítógépek vezérelte világ egymással összeköttetésben lévő eszközök, gépek, gyártósorok, hardverek, telefonok mind-mind olyan rendszerek, amelyek bármikor meghibásodhatnak, leállhatnak, és azonnali segítségre van szükség a helyreállításukhoz. Nem kérdés, hogy ez egyre mélyebb és szélesebb szaktudást igénylő feladat.

A 17 éves Dominik IT-rendszertechnikusként tanul és dolgozik. „Már kiskoromban is nagy számítógépes voltam, tudtam, hogy szeretnék később ilyesmit tanulni, de nem az volt a tervem, hogy egész nap a számítógép előtt üljek vagy a szerverszoba bezárva dolgozzak.” Most gyakornok egy nagy műszaki gyárban és épp a tűzjelző rendszert állítja be. „Átvizsgáljuk a rendszert, ahol hibát tapasztalunk, ott beavatkozunk.” A fiú vágya, hogy a jövőben vevőspecifikus IT-beruházásokat tervezzen, felépítsen és üzemeltessen. A technológiai tudás mellett ehhez olyan készségekre is szüksége van, amelyek a vevőkapcsolatok kiépítésében segítik, egy kis sales-ismeret, kommunikáció, amely biztosítja a megrendelő és szolgáltató közti megértést.

Az IT-szakembernek szinte mindenhez kell érteni, az erősáram, a feszültség, az ellenállás terén is felkészültnek kell lennie, egy hálózati kábelt ki kell húznia, egy PC-t be kell üzemelni, a biztonságtechnikai rendszereket ismernie kell, az okosotthon kialakításához a legújabb technológiákban is jártasnak kell lennie. A jövő kihívása ez, mind az IT-rendszertechnikus személye, tudása, mind a képzőintézmények felé.

Minden ágazatban igény van a jó IT-s kollégára. Ez kétségtelenül egy sikerszakma, azonban csak úgy érvényesülhet a szakember, ha minél diverzifikáltabb a tudása, a megnövekvő igényeket minél szélesebb körben ki tudja szolgálni és a személyisége is a vevőszolgálat felé irányul.

Sokan Németországba mennek ilyen munkakörökbe. Érdemes rákeresni a IT-Systemelektroniker állásokra.

Kapcsolódó cikkek

Az 6 leghasznosabb akkumulátoros kerti gép

Az 6 leghasznosabb akkumulátoros kerti gép

Összegyűjtöttük a 6 leghasznosabb akkumulátoros kerti gépet, amikkel nem csak hatékonyak lehetünk, de a környezetet is védhetjük.