Új, vagy használt laptopot vegyünk?

Egy-egy új kütyü megvásárlásakor az újdonság varázsa bár csupán néhány napig tart, a kicsomagolás és az első bekapcsolás élményét nyilván mindannyian szeretjük. Erről bizony egy használt laptop esetén kénytelen-kelletlen le kell mondanunk, ám mégis számos olyan tényező szól a használt notebookok mellett, amelyek bő kézzel kárpótolnak majd bennünket. Jelen írásunkban így arra keressük a választ, hogy végeredményben egy használt vagy egy új megoldásban érdemes-e inkább gondolkodni?
Új, vagy használt laptopot vegyünk?

Ha használt laptopot veszünk...

…kisebb a hardveres meghibásodás esélye. Legyen ez bármennyire is furcsa, egy vadonatúj laptop statisztikailag sokkal valószínűbben hibásodik meg a kezdeti időszakban, mint egy előzetesen már át tesztelt, használt gép.

...kisebb kockázatot vállalunk az úgynevezett fürdőkád görbén. A fürdőkád görbe nem más, mint egy adott termék, az idő előrehaladtával arányosan bekövetkező meghibásodásának gyakoriságát és valószínűségét tükröző diagram.

Forrás: Wikipédia

Maga a görbe az adott termék komplett életciklusát hivatott tükrözni, három fő részre tagolva azt; vagyis a gyermekbetegségek miatti meghibásodás valószínűségét, a kezdeti hibákon már túlmutató, állandósulttá vált hibagyakoriságot, illetve magát az öregedésből fakadó, megemelkedett hibarátát jelzi.

...kevesebb az értékcsökkenés. Jó példa az árcsökkenésre, hogy, ha megveszünk valamit, az már a boltból kilépve sem fog annyit érni, mint amennyiért ott és akkor megvettük. Ez pedig az üzleti szériás gépekre különösen igaz, azok ugyanis a legkevésbé szerencsések a kezdeti értékcsökkenés szempontjából. Újonnan kifejezetten drágák, az áruk pedig akár rövid időn belül meg is feleződhet, viszont egyre lassabban csökken értékük, ezért éves szinten egy 1-2 éves laptop értékcsökkenése sokkal alacsonyabb, mint egy újé.

...környezettudatosan járunk el. Bár felhasználói szempontból persze kevésbé fontos, összességében ugyanakkor nagyon is az, hogy, ha használt laptopot veszünk, azzal kevesebb elektronikai hulladékot termelünk, vagyis már ennyivel is kisebb lesz az ökolábnyomunk.

...az már használatra kész. Persze más nevében nem, csakis a magunkéban beszélhetünk, de a mi részünkről annyi bizonyos, hogy az általunk árusított notebookok nem csupán át tesztelve, de kívül-belül megtisztítva, megpasztázva, operációs rendszerrel előtelepítve és driverezve kerülnek ki a polcra.

A használt üzleti laptopok előnyei

Hajlamosak sokan inkább silányabb minőségű és konfigurációjú, de vadonatúj gépben gondolkodni ahelyett, hogy ugyanazért a pénzért egy jobb, de használt laptopot vegyen. A vadonatúj, de legalább olcsó, alsókategóriás notebookok pedig pont azért rizikósak, mert a gyenge minőségű anyaghasználat és a rövidebb szavatosságú alkatrészek teszik lehetővé, hogy olcsón gyártsák őket. Egy üzleti szériás laptop ezzel szemben masszívabb, ellenállóbb,megbízhatóbb, hatékonyabb a hűtése (ezáltal kevésbé melegszik), általában jobb a kijelzője és kényelmesebb, tartósabb a billentyűzete, ráadásul sokkal több biztonságtechnikai funkcióval is rendelkezik. Hosszútávon tehát mindig érdemes inkább egy használt üzleti laptopban, mintsem egy rosszabb minőségű, de legalább új megoldásban gondolkodni.

A használt laptop hátrányai

Megbízható, szakszerű kezek közül vásárolva, nagy baj tulajdonképpen már nem lehet, ám mivel sosem lehet elég óvatos az ember, így a külső és belső állapotot, azt, hogy hardveresen rendben van-e a gép, az akku és a kijelző, mind-mind érdemes alaposan átvizsgálni, kiszűrve ezzel a rögtön észrevehető hibákat. A következő linken található cikkünkben bemutatjuk, hogy vásárol és tesztel egy használt laptopot egy szakértő (pl. hogyan lehet ellenőrizni hardveresen egy gépet): Link.

Rejtett hibák persze óhatatlanul is előfordulhatnak, ám megbízható helyről vásárolva ennek tényleg csekély az esélye.

Hátrány még továbbá az is, hogy a használt piacon rengeteg az idős gép, amik mögött már több kilométer van, mint előttük, ilyenkor pedig mérlegelni kell, hogy bevállaljuk-e az ezzel járó kockázatot vagy sem.

Végül pedig: új vagy használt?

Amennyiben körültekintőek vagyunk, gondosan és óvatosan járunk el, szinte biztosan nem üthetjük meg a bokánkat egy használt laptoppal. Ez elsősorban persze inkább az üzleti kategóriára igaz, a konzumer vagy a gamer laptopok ugyanis eleve olcsóbbak, így egy használt és egy vadonatúj darab között nem biztos, hogy lesz annyira látványos az árbeli különbség, hogy megérje azt akár eladni, akár pedig megvenni. Tehát használt laptopot vásárolni felhasználói szempontból nagyon is ajánlott, pláne akkor, ha eleve a drágább darabokat preferáljuk. Persze ez kategóriától függetlenül is igaz, tény azonban, hogy minél magasabb egy adott típusú gép újkori ára, később annál nagyobb lesz az a különbség, amit a használt piacon fogyasztóként megspórolunk rajta.

Egy biztos: nálunk a bolti ár töredékéért műszakilag hibátlan és esztétikailag is rendkívül megkímélt állapotú, bevizsgált használt laptopokat találhatsz, akár 5 év garanciával.

Kapcsolódó cikkek

IT-rendszertechnikus - minden iparágban szükség van rá

IT-rendszertechnikus - minden iparágban szükség van rá

Éppúgy kétkezi munkás, mint segélyszolgálat. A digitalizáció elterjedésével nélkülözhetetlen a munkája.