Védőruha választási segédlet kezdőknek

A védőruhák esetében azt láthatjuk, hogy a kínálat igazán széles, ami a különböző munkakörülményeknek való megfelelés, a gyártók kínálata is szélesít. Ezért a megfelelő ruházat megtalálása nem mindig egyszerű. Ezért az alábbiakban összeszedtünk egy védőruha választási segédletet kezdőknek, hogy könnyebben megtalálhassuk az igazit.
Védőruha választási segédlet kezdőknek

A védőruhák főbb kategóriái

Mielőtt még bármilyen rejtelmes szabványt is megemlítenénk, érdemes foglalkozni a védőruhák főbb kategóriáival, amik relatív jól elhatárolttá teszik az egyes ruhákat a védelmi képességeiknek hála. Ezen a téren megkülönböztethetünk egyszerű, közepes védelmű és komplex védőruhákat is.

Egyszerű védőruhák:

Az úgynevezett egyszerű védőruha csekély kockázat ellen véd, mint például az időjárás, szél, hideg ellen. Ezeknél a ruháknál így nem szükséges tanúsító hely által kiállított minősítés és nincs alárendelve minőségbiztosítási rendszernek sem.

Védőruhák közepes védelemmel:

A közepes kockázat elleni védőruhák, ahogy nevük is mutatja visszafogott védelemmel rendelkeznek, mint például enyhe hővédelem, antisztatikus tulajdonságokkal. Ezeket a védőruhát egy külső tanúsító hely minősíti, de nincs alárendelve minőségbiztosítási rendszernek.

Komplex védőruhák:

A komplex védőruhák magas kockázat vagy halálos veszély elleni védelemmel vannak ellátva, mint amilyen például a tartós hővédelem, leesés elleni védelem, leeső tárgyak és nyomás elleni védelem, stb. Ezeket a védőruhákat már egy külső tanúsító hely minősíti és minőségbiztosítási rendszernek is alárendelt, hogy biztos minden elvárt védelmi tényezőnek megfeleljenek és maximálisan védjék a munkavállalókat.

Munkavédelmi szabványok, amiket érdemes megjegyezni

Természetesen rengeteg fajta szabvánnyal találkozhatunk, amik az egyes munkahelyek, munkakörülmények esetében tapasztalható veszélyforrásokat igyekeznek kivédeni. Ezen a téren az alábbi párat emelnénk csak ki, amiket szinte biztosan megtalálhatunk a védőruházat webshopokban is.

· MSZ EN 351 - munkaruha. hő és láng elleni védelem.

· MSZ EN 470-1 - munkaruha hegesztéshez és hasonló műveletekhez

· MSZ EN 14058 - munkaruha, hideg ellen

· MSZ EN 14360 - munkaruha, eső ellen

· MSZ EN 1149-1 - munkaruha, elektrosztatikus tulajdonságokkal

Mi alapján válasszunk védőruhát?

Munkaruhát mindig minden esetben egy konkrét tevékenységhez, munkakörhöz választunk. Ezért vásárlás előtt gondoljuk át, hogy milyen munkára és milyen környezetben szeretnénk használni az adott védőruhát. Ugyanis egy vegyiparban, vagy hegesztési területen dolgozónak lángálló és antisztatikus védőruházatra van szüksége, míg egy vendéglátóiparban dolgozónak, vagy egy autószerelőnek megfelelő lehet egy vékonyabb anyagú, nagy mozgásszabadságot biztosító ruha, ami könnyen tisztítható. Így mindenképpen célszerű végiggondolnunk, hogy munkánk során milyen körülmények között, milyen feladatok során szeretnénk védőruhánkat hordani.

A megfelelő védőruha kiválasztásnál emellett a ruha anyagának összetétele is meghatározó. Nagy mechanikai igénybevétel esetén erősebb, vastagabb anyagú pamut munkaruha lehet indokolt, a könnyebb fizikai munkák végzéséhez azonban vékonyabb, kényelmesebb pamut ruházat ajánlott.

Speciális feladatok során, mint a hegesztés esetén javasolt lángálló ruházat viselése, ahogy erős vegyszerekkel és elektromos eszközökkel való érintkezés során a saválló és az antisztatikus ruházat a megfelelő választás.

Összegezve

Tehát minden egyes munkakör, és feladat más-más védelmi képességet igényel a védőruhától, így érdemes alaposan utánajárni a vonatkozó szabványoknak, amik segíthetek a pontosabb tájékozódásban ezen a téren. Szerencsére ma már a védőruházat webshopokban is könnyebben tájékozódhatunk e téren, hiszen minden szükséges infót megtalálhatunk, nem beszélve az ügyfélszolgálat esetleges segítségül hívásáról.

Kapcsolódó cikkek

A pezsgőfürdők leggyakoribb problémái

A pezsgőfürdők leggyakoribb problémái

A pezsgőfürdőnek számos problémája lehet, de az egyik leggyakoribb az eltömődött szűrő.

4 tipp az otthona eladásának lépéseihez

4 tipp az otthona eladásának lépéseihez

Magántulajdonának értékesítése olyan magánügy, amikor idegenek, azaz a potenciális vásárlók előtt kell helytállnia. Bátorságot és bizalmat igényel. Íme, néhány lépés, amely segít Önnek otthona eladásában,

Hogyan válasszuk ki a tökéletes ágyneműt a hálószobába?

Hogyan válasszuk ki a tökéletes ágyneműt a hálószobába?

A tökéletes ágynemű kiválasztásakor számos tényezőt kell figyelembe vennie.