Mikor kezdjen el sportolni a gyerek?

Még mielőtt azonnal a versenysportolók szigorúan ütemezett életére gondolnánk, csak jusson eszünkbe az, hogy nem feltétlenül ez az egy útja létezik a testmozgásnak.
Mikor kezdjen el sportolni a gyerek?

A sport örömteli is lehet, lelkileg és testileg is formában tart: segít a saját határaink megismerésében, abban, hogy kitartóbbá váljunk, ha pedig olyan típust választunk, még a csapattal való együttműködést is megtanulhatjuk. Ez pedig nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek esetében is igaz, éppen ezért minél előbbi kezdésre bátorítunk mindenkit.

De mégis miről is van szó?

Leginkább arról, hogy eleinte a mozgás örömének felfedezésére koncentráljunk, hogy megérezzék, ez számukra is jó. Kisebb korukban rengeteg az energiájuk, ennek a levezetésére, a játékra szolgáljon a mozgás, hiszen ilyenkor még nem tudnak kellően koncentrálni, olyan összetett mozdulatokat végezni, amilyenekre később egy edzésen majd szükségük lesz. A babaúszás, a játékok és a különféle sportos feladatok remek módjai, hogy a gyerek felfedezhesse, mit szeret mozogni, mit próbálna ki. 6-7 éves korukban lesznek általában elég ügyesek ahhoz, hogy kicsit komolyabban is sportolhassanak. A csapatjátékok, labdajátékok, amilyen a tenisz, a foci (amihez nem árt egy jó stoplis cipő) és a kosárlabda a legalkalmasabbak erre.

Milyen sportot válasszunk?

Semmiképpen se a saját céljaink, élményeink vezéreljenek a döntésben, hagyjuk meg ennek jogát a gyereknek. A különféle sportokat különböző életkorban javasolt elkezdeni, mert míg a teniszt már 5 éves kortól ki lehet próbálni, komolyabban csak 10-12 éves kortól érdemes vele foglalkozni, éppen ezért mindig járjunk utána a választott sportágnak. Természetesen a helyi és anyagi viszonyokat sem szabad kifelejteni, ahogy azt sem, a gyerekek döntését sokszor befolyásolja a barátaik elhatározása. Ilyenkor érdemes a többi szülővel is egyeztetni, mert míg egy focicipő beszerzése nem terheli meg a családi kasszát, egy kajak vagy egy teljes jégkorong felszerelés például már kicsit nagyobb kiadásnak számít. Ha versenyszerű sportról van szó, a szállításban is meg lehet osztozni a feladaton. A legfontosabb viszont, hogy csak akkor válasszunk szervezett sportot, ha azt a gyerek is szeretné, és szívesen űzi; ahogy azt már korábban is írtuk, a mozgásnak számos változata létezik, a lényeg az, hogy megismerhesse és megszerethesse ezeket.

Kapcsolódó cikkek

A TOP ligák meccsnyerő játékosai

A TOP ligák legjobb meccsnyerő játékosai

Nézzük meg kik rúgták a legtöbb meccsnyerő gólt az idei szezonban az 5 top ligát figyelembe véve.

SUP tippek – öt hiba, amit mindenképp kerüljük el első evezéskor

SUP tippek – öt hiba, amit mindenképp kerüljük el első evezéskor

Ha már eldöntöttük, hogy mindenképp ki szeretnénk próbálni a SUP deszkázást, akkor az alábbi tippeket nem árt megfogadnunk. Köztük akadnak olyanok is, amelyeket nem csak ajánlott, de életmentő lehet megtartani.