Mikor kezdjen el sportolni a gyerek?

Még mielőtt azonnal a versenysportolók szigorúan ütemezett életére gondolnánk, csak jusson eszünkbe az, hogy nem feltétlenül ez az egy útja létezik a testmozgásnak.
Mikor kezdjen el sportolni a gyerek?

A sport örömteli is lehet, lelkileg és testileg is formában tart: segít a saját határaink megismerésében, abban, hogy kitartóbbá váljunk, ha pedig olyan típust választunk, még a csapattal való együttműködést is megtanulhatjuk. Ez pedig nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek esetében is igaz, éppen ezért minél előbbi kezdésre bátorítunk mindenkit.

De mégis miről is van szó?

Leginkább arról, hogy eleinte a mozgás örömének felfedezésére koncentráljunk, hogy megérezzék, ez számukra is jó. Kisebb korukban rengeteg az energiájuk, ennek a levezetésére, a játékra szolgáljon a mozgás, hiszen ilyenkor még nem tudnak kellően koncentrálni, olyan összetett mozdulatokat végezni, amilyenekre később egy edzésen majd szükségük lesz. A babaúszás, a játékok és a különféle sportos feladatok remek módjai, hogy a gyerek felfedezhesse, mit szeret mozogni, mit próbálna ki. 6-7 éves korukban lesznek általában elég ügyesek ahhoz, hogy kicsit komolyabban is sportolhassanak. A csapatjátékok, labdajátékok, amilyen a tenisz, a foci (amihez nem árt egy jó stoplis cipő) és a kosárlabda a legalkalmasabbak erre.

Milyen sportot válasszunk?

Semmiképpen se a saját céljaink, élményeink vezéreljenek a döntésben, hagyjuk meg ennek jogát a gyereknek. A különféle sportokat különböző életkorban javasolt elkezdeni, mert míg a teniszt már 5 éves kortól ki lehet próbálni, komolyabban csak 10-12 éves kortól érdemes vele foglalkozni, éppen ezért mindig járjunk utána a választott sportágnak. Természetesen a helyi és anyagi viszonyokat sem szabad kifelejteni, ahogy azt sem, a gyerekek döntését sokszor befolyásolja a barátaik elhatározása. Ilyenkor érdemes a többi szülővel is egyeztetni, mert míg egy focicipő beszerzése nem terheli meg a családi kasszát, egy kajak vagy egy teljes jégkorong felszerelés például már kicsit nagyobb kiadásnak számít. Ha versenyszerű sportról van szó, a szállításban is meg lehet osztozni a feladaton. A legfontosabb viszont, hogy csak akkor válasszunk szervezett sportot, ha azt a gyerek is szeretné, és szívesen űzi; ahogy azt már korábban is írtuk, a mozgásnak számos változata létezik, a lényeg az, hogy megismerhesse és megszerethesse ezeket.

Kapcsolódó cikkek

A TOP ligák meccsnyerő játékosai

A TOP ligák legjobb meccsnyerő játékosai

Nézzük meg kik rúgták a legtöbb meccsnyerő gólt az idei szezonban az 5 top ligát figyelembe véve.

Legjobb bemutatkozások

A TOP bajnokságok legsikeresebb debütálásai

Egy játékosnak az első mérkőzése egy csapatban mindig izgalmas és felemelő pillanat, van akiknek ez jobban sikerült és van akiknek nem annyira jött össze, most azokra koncentráltunk, akiknek nagyon is jól sikerült a bemutatkozásuk. A listába az 1990 utáni

Fiatal csapatok a BL-ben

Legfiatalabb csapatok a Bajnokok Ligájában

Nemsokára újra útjának indul a labda a Bajnokok Ligájában, ennek apropóján érdekes BL statisztikákat próbálunk meg bemutatni. Ezúttal nézzük mely csapatok voltak a legfiatalabb átlagéletkorúak a Bajnokok Ligája küzdelmei során.