K-pop tinik Kínában - a férfiatlan férfi most a trend?

A kínai állami vezetés félti a fiatalokat a „férfiatlan férfi”-trend miatt. Mégis a tinifiúk nem gondolnak arra, hogy a hagyományos gender-normáknak kellene megfelelniük.
K-pop tinik Kínában - a férfiatlan férfi most a trend?

Az állami médiának már egy kifejezése is van arra, ami a fiatalok közt folyik: férfiassági válság. A felnövekvő generáció puhány, nőies és lelassult. Szükségük lenne fegyelmezésre, izomerőre, illetve olyan hagyományos értékekre, amitől a férfi férfi.

A kínai tinédzserek androgün együtteseket követnek, főleg a most divatos dél-koreai pop, ún. KPOP-műfajban. Uniszex divatot követnek, az izomhoz kötött férfiasság eszméje és a hazafiság tüske a szemükben. Épp ezért olyan példaképeket helyez a média előtérbe, akik férfias szakmákat képviselnek: katonákat, tűzoltókat és sportolókat.

A oktatásügyi minisztérium is népszerűsíti a férfi példakép kiállítását azzal, hogy arra törekszik, hogy egyre több férfi testneveléstanár legyen az általános és középiskolákban. Valójában ez egy egész komoly probléma, mert tanulási nyomás alatt állnak a tinédzserek, így keveset mozognak, nehéz táskákat cipelnek, tehát a tartásukkal, csontozatukkal, gerincükkel hamar probléma adódik.

A férfiatlan viselkedésnek egyébként az is oka lehet, hogy otthon sincs példakép: már a szülői házban is az anya vagy a nagymamák a főszereplők, ők vannak közvetlen kapcsolatban a gyermekkel, ők nevelik fel. A tanári karban alig van férfi tanerő. A kamasz fiúk már nem akarnak „háborús hősök” lenni, így a nemzeti biztonság jövője sem biztosított. „Ilyeneket csak férfiak mondhatnak. A jövőben a férfiaknak is ki kell hordaniuk babáinkat.” – írja egy internetező felhasználó NŐ! A közösségi médiában nem ritkák az ilyen jellegű viták, eltérő nézőpontok vannak van, akit felháborít a kamasz fiúk férfiatlansága, de van egy olyan nézet is, hogy támogatni kell a sokszínűséget ahelyett, hogy szűklátókörű ötleteket adna át az előítéletek és a diszkrimináció ösztönzésére. Illetve az oktatásnak nem az a feladata, hogy „férfiakat” és „nőket” képezzen, hanem „embereket”!

„Nekem fiam van – írja egy blogger – és szeretném, ha egyszer férfi lenne belőle, nem egy mosogatórongy. Az, hogy nőiesebb egy kamasz, nem feltétlen probléma, de az, hogy olyan „férfi-szépségideálok” vannak a médiában, akikről még azt sem lehet megállapítani, hogy fiú vagy lány – és ezeket követik a kamasz fiúk, ott a baj!” A homoszexualitást pedig nem szabad elítélni, de nem kell erre bíztatni a gyerekeket.

Sok kínai férfi filmszínész hord fülbevalót, sminket és – akár nőies – tetoválást. „Frisshúsnak” nevezik őket és sokan hibáztatják őket is a társadalom általános problémáiért. Az új férfiasságot azonban nem mindenki látja problémának, még a rendszeren belül sem. A CCTV állami propaganda műsorszolgáltató például a közösségi médiában is bírálta az állítólagos férfiassági válságról folytatott vitát: Az oktatási rendszer nem a férfiak és nők ápolásáról szól, hanem a felelősségvállalási akarat fejlesztéséről.

„A világ sokszínű. A hetero férfiaknak ezt csak el kellene fogadniuk.” – írja egy netező. Egy másik teljes öniróniával pedig reflektál rá: „Amint a külföldi média felveti a témát erről, valóban bolondot csinálunk magunkból az egész világ előtt.”

Kapcsolódó cikkek

Az óra 5 funkciója a férfiak szerint

Az óra 5 funkciója a férfiak szerint

Miért is visel sok férfi karórát? Miért is olyan fontos számukra? A cikkben, a karóra 5 funkcióját soroljuk fel.

Otto Kern Beyond Horizon férfi parfüm - Összetett illatélmény kozmopoliták-nak

Otto Kern Beyond Horizon férfi parfüm - Összetett illatélmény kozmopoliták-nak

Férfi illat, amely stílust és eleganciát sugall, erősen kifejező, különleges jegyekkel, amelyek hangulatukban harmonizálnak egymással és elegáns illatélményt hoznak létre.

Japán italautomaták fotókon

Italautomata fotók hódították meg az Instagramot

Víz, kóla, dobozos kávé a kivilágított kirakatokban... ez az italautomata. Hinnéd, hogy van, akinek ők (nem "ezek"!) a modelljei?!