Autó adásvételi szerződés: Járműeladás profiknak

Adásvételi szerződés kötése a mindennapi életünk során leggyakrabban akkor szükséges, amikor autót, vagy ingatlant vásárolunk.
Autó adásvételi szerződés: Járműeladás profiknak

Ezek mindig hangsúlyos döntések, és nagyobb anyagi ráfordítással is járnak, így egyértelmű, hogy ilyen helyzetekben nagyobb figyelmet fordítunk a ,,papírozásra”. Az autóvásárlás biztonságát főképp egy jól kidolgozott gépjármű adásvételi szerződéssel alapozhatjuk meg. Az alábbiakban igyekeztünk bemutatni, ennek a folyamatnak a legfontosabb lépéseit.

Szerződés előtt

Sajnos Magyarországon sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy új autóba fektessenek, így a legtöbben a használt járművek piacán válogatnak. Egy használt autó esetében azonban mindig nagyobb körültekintésre van szükség emiatt az autóvásárlási folyamat néhány lépéssel hosszabb lesz.

Mielőtt tulajdonosai lennénk egy mások által már kipróbált gépjárműnek mindig ellenőrizzük az autó előéletét: ezt az alvázszám vagy rendszám alapján tehetjük meg. Az eredetiségvizsgálatot célszerű az adásvételi szerződés megkötése előtt elvégezni, mivel a papírok aláírása és a vételár kifizetése után nagy kellemetlenséget jelentene a negatív eredmény. Ez a lépés nem kerülhető el, az eredetiségvizsgálat elvégzése alapfeltétele az átírásnak.

A szerződés aláírása előtt feltétlenül ellenőrizzük az autó műszaki állapotát is. Ehhez kérjük el a szervizkönyvet. Idősebb autóknál előfordul, hogy nem kerül minden szervizelés rögzítésre, esetleg a könyvből kiderülhet, hogy a karbantartás nem történt meg rendszeresen. Ha van rá lehetőségünk, ajánlatos egy szakértő segítségét is igénybe venni, aki bizonyára olyasmit is meglát, meghall az a kiválasztott járműnél, ami nekünk fel sem tűnne.

Szerződéskötés

A gépjármű adásvételi szerződés megkötése egy viszonylag egyszerű folyamat, nincsenek komoly alaki követelmények. A legtöbb esetben papírboltban is megvásárolható formanyomtatvány kitöltésével kerül rá sor. Ennek kifinomultabb és modernebb alternatívája egy okosdokumentum kitöltése, amelyet a Szerzi platformon érhetünk el. Az okosdokumentum végig vezet minket a kitöltés folyamatán ez által kellő magabiztossággal, kényelmesen használhatjuk.

Ez egy rendkívül gyors és egyszerű megoldás: más feladatunk nincs, mint a gépjármű adásvételi szerződés okosdokumentum megfelelő részeit kitölteni az adatainkkal. Az oldal ezt követően mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően készíti el a szerződésünket.

Fontos kiemelnünk, hogy amennyiben bármilyen jogcímen pénzt adunk át az eladónak (legyen az például előleg, vagy akár foglaló), minden esetben dokumentáltan tegyük, tehát készüljön róla például átvételi elismervény.

Szerződés után

A gépjármű adásvételi szerződés megkötésével az adásvétel folyamata még nem ért véget. A következő 3 lépés megtételére feltétlenül szükség van:

  1. Átadás

Az autó átadása során tartsuk észben azt, hogy a forgalmi engedély, a törzskönyv, a szervizkönyv, a slusszkulcs és a pótkulcs, valamint a szerződés két példánya minket illet.

2. Biztosítás és alkalmasság

Vevőként az átírás előtt gondoskodjunk arról, hogy rendelkezzünk gépjármű-felelősségbiztosítással, illetve tudjuk igazolni a jármű műszaki alkalmasságát. Ezek nélkül ugyanis nem állítják ki a forgalmi engedélyt. 3. Átírás

Az átadást követően intézkedjünk az autó átírásáról. Ezt a Kormányablakban tehetjük meg, rövid határidőn belül: a vevőnek 15, az eladónak 8 napja van az átíratásra.

Kapcsolódó cikkek

Károsak-e valójában a SUV-ok?

Károsak-e valójában a SUV-ok?

Mennyiben jogosak a kritikák? Utánajártunk.

Szokás szerint komfortos: leteszteltük az új Peugeot 308-ast

Szokás szerint komfortos: leteszteltük az új Peugeot 308-ast

Az egyre korszerűsített modell egy igazi túlélő.