A kutyaagresszió megértése és megelőzése

A kutyaagresszió megértése és megelőzése fontos lépés azon gazdák számára, akik biztonságban szeretnék tartani kutyáikat. Az agresszió gyakran figyelmen kívül hagyott viselkedés, és komoly hatással lehet az állatszülők és kutyáik életére.
A kutyaagresszió megértése és megelőzése

A Nagyonállatshop szerint az első lépés az agressziót kiváltó körülmények azonosítása, és a kutya viselkedésében olyan változtatásokat kell végrehajtani, amelyekkel elkerülhető az agresszió. Ez többféle tevékenységet is magában foglalhat, és időbe és türelembe telhet.

Az is jó ötlet, ha megpróbálja elkerülni az agresszióhoz vezető helyzeteket, mivel ezek hihetetlenül stresszesek lehetnek. Olyan dolgokra kell gondolnia, mint más kutyák, idegenek, autók, különböző típusú járművek, és még az is, hogy milyen étellel eteti a kutyáját.

Ha az agresszió mintázatát látja, érdemes megfontolnia, hogy nem egészségügyi probléma okozza-e, és azonnal forduljon állatorvosához. Ha egészségügyi állapot az ok, a kezelés vagy a gyógyszeres kezelés nagyban megváltoztathatja kutyája viselkedését.

Ezután figyelje meg kutyája testbeszédét, és vegye észre a stresszre vagy félelemre utaló jeleket. Ilyen jelek például a bálnaszem (a szemfehérje láthatóvá válása), a behúzott fülek, a behúzott farok, a felhúzott sarkak, az ajaknyalás, az ásítás és a zihálás.

Legyen nagyon figyelmes ezekre a jelekre, és ne engedje kutyáját egy másik kutya közelébe, ha az ezek bármelyikét mutatja. Ha mégis megteszi, kutyaviadalba torkollhat!

Az érzéketlenné tétel megkezdése

Ha kutyája agresszív más kutyákkal szemben, szocializálnia kell más kutyákkal. Ez azt jelenti, hogy kis adagokban kell megismertetni őket a kutyákkal, és lassan növelni kell az expozíció mennyiségét.

Ez történhet engedelmességi tréninggel, kutyás játszótársakkal vagy egyszerűen csak más kutyák mellett sétálva az utcán. Végül a kutyájának nyugodtnak kell lennie más kutyák közelében, és egyáltalán nem fog reagálni rájuk!

A jutalmak használata a kutya kiképzéséhez

Amikor egy viselkedést próbál megváltoztatni, fontos, hogy a pozitív megerősítésre összpontosítson. Használhat jutalomfalatokat, játékokat vagy szóbeli dicséretet, hogy a kutyáját a jó viselkedésért jutalmazza.

Az is nagyszerű ötlet, ha olyan profi trénerrel vagy viselkedésterapeutával dolgozol, aki a jutalomalapú képzésre specializálódott. Így biztos lehet benne, hogy olyan emberrel dolgozik, aki képzett, hogy megértse a kutyáját, és aki együtt fog dolgozni Önnel a probléma megoldásán.

A saját viselkedésének megváltoztatása

Amikor a kutyájával bánik, nagyon fontos, hogy nyugodt, laza és arra összpontosítson, amit csinál. Ez segíthet a kutyájának is nyugodtnak maradni, és lehetővé teszi, hogy jobban reagáljon rá.

Ugyanez vonatkozik arra is, amikor más emberekkel érintkezik. Ha kiabál valakivel, a kutyája valószínűleg fenyegetve érzi magát, és agresszióval reagál.

Egy profi állatkiképző vagy viselkedéskutató segíthet abban, hogy kutyája ne reagáljon többé más emberekre, és meg tudja mutatni, hogyan kezelje a reakcióit.

Kapcsolódó cikkek

5 szabály az otthoni munkavégzéshez

5 szabály az otthoni munkavégzéshez

Az otthoni munka nem arról szól, hogy akkor most már lazíthatunk. Sőt, aki otthon dolgozik, nagyon is tisztában van vele, hogy néha mennyire nehéz betartani azokat a bizonyos szabályokat. Adunk néhány tanácsot, hogy könnyebben menjen az otthoni munka.

Egyszerű módszerekkel is - 3 egyszerű módszerrel elkerülheted a depressziót – leküzdhető a depresszió.

3 egyszerű módszerrel elkerülheted a depressziót

A depresszió egy súlyos betegség is lehet, amennyiben elhatalmasodik rajtunk. Többek között a mozgás is enyhíthet a panaszokon. Mit tehetsz még ellene? A cikkből, kiderülnek a válaszok.

Nem szereted az edzőtermet? Akkor ez az 5 sport neked való!

Nem szereted az edzőtermet? Akkor ez az 5 sport neked való!

Nem minden férfi szeret edzőterembe járni. Számos más sport közül is válogathatsz, ha nem szeretsz közösségben edzeni és még a barátaid társaságára sem vágysz, amikor sportolsz, csakis a magányra, az egyedüllétre.