7 érdekes tény, amit biztosan nem tudtál az óraátállításról

Miért állítjuk át az órát, és vajon még meddig? Benjamin Franklin még az 1784-es évben javasolta, hogy nyaranta tekerjük egy órával előre az időt, így energiát spórolva és megnövelve a nappali órák számát.
7 érdekes tény, amit biztosan nem tudtál az óraátállításról

Ez azonban nem sokára megváltozhat, hiszen 2019-ben az Európai Parlament megszavazta a nyári időszámítás eltörlését. Ám mivel a 27 európai állam többsége máig sem cselekedett ezügyben, egyelőre maradunk az óra átállításánál.

A világban eddig sem volt mindenütt elterjedt a nyári időszámítás, így például Ázsia egy része, Afrika, Dél-Amerika és Ausztrália sem vette át ezt a szokást. A világon jelenleg 40 időzónát különítünk el. Lássuk, milyen érdekes tények kapcsolódnak hozzájuk!

  • Ha az ember böjtöl, egy óra is nehezen telik. A marokkóiak éppen ezért a nyári Ramadan idején felfüggesztik a nyári időszámítást, hogy ne kelljen túl sokat várniuk napnyugtáig, amikor újra ehetnek.

  • A nyári időszámításnak megvannak a maga hátrányai is: a lopott plusz óra jetlaget okozhat, és általában több közlekedési balesethez vezet az átállást követő héten.

  • A Bodensee a 19. században öt állam határán feküdt, és mindegyikben külön időzóna volt érvényben egészen 1890-ig, amikor áttértek a közép-európai időszámításra.

  • Kína területén öt külön időzóna fekszik, de az országban egységesen a pekingi időszámítás uralkodik.

  • Habár ennek nincs sok értelme, a kutatók a Déli-sarkon is át szokták állítani az órát a saját hazájuk gyakorlata szerint.

  • Franciaország területén fekszik a legtöbb időzóna, összesen 12, ebbe azonban az ország gyarmatainak időzónái is beletartoznak.

  • A Stockholmtól északnyugatra fekvő Märket szigetén két időzóna is helyet kap, mivel az alig háromhektáros sziget fele Svédországhoz, a másik fele Finnországhoz tartozik.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Wu-Tang-Clan - Amerikai történet - film készült az egyik legtehetségesebb hip-hop banda történetéről

Wu-Tang-Clan - Amerikai történet - film készült az egyik legtehetségesebb hip-hop bandáról

“Wu-Tang: Egy amerikai történet” — az egyik legtehetségesebb amerikai hip-hop banda megalakulásának története.

Milyen vásárló vagy?

Milyen vásárló vagy?

A férfiak nem igazán szeretnek vásárolni. Ezért sok hibát követnek el, amikor betérnek egy üzletbe. Kíváncsi vagy, melyek ezek a hibák? Olvasd el a cikket!