Wu-Tang-Clan - Amerikai történet - film készült az egyik legtehetségesebb hip-hop bandáról

“Wu-Tang: Egy amerikai történet” — az egyik legtehetségesebb amerikai hip-hop banda megalakulásának története.
Wu-Tang-Clan - Amerikai történet - film készült az egyik legtehetségesebb hip-hop banda történetéről

Egy fekete fiatalember áll a pincében hanghordozói között, és tudja, hogy lesz mit mondania a világnak. Elektronikus ütőhangszerekkel kísérik és fokozzák a mondandójukat. Már korán felismerte, hogy az emberi hang és a dob erősíthetik egymást, ha együtt szólnak. Csak még nem teljesen világos számára, hogy prédikátor szerepében vagy istenként kell-e vállalnia küldetését. Ahhoz azonban, hogy a kérdés megválaszolásához eljusson, hiányzik még, ami kezdetben sokszor hiányzik: a pénz. De megvan az erős akarata, amely képessé teheti arra, hogy az életét kiemelje az adott körülményekből, és saját maga alakítsa.

A hip-hop mindig is szolgáltatott ilyen típusú történeteket — melyeket önmaguknak és a nagyobb közönségnek is meséltek. Az utóbbi években az amerikai televízióban is látható volt: „Hip Hop: The Songs That Shook America (Hip Hop: A dalok, amelyek megrendítették Amerikát)”. Ez egy jól felépített történetét adja ennek a műfajnak. A műsort maguk, a művészek tartották. Voltak benne bulvár jellegű részek, mint az “Untold Stories of Hip Hop (A hip-hop még nem mesélt történetei)"; vagy más jellegű részek, mint a "Rhythm + Flow" Cardi B. rap-királynővel és társaival, T.I.-vel (Clifford Joseph Harris) és Chance the Rapper-rel.

Bár ez utóbbiaknak önállóan is el kellett indulniuk a zenei hírnév felé vezető úton, mások már némi előkészítő munkát végeztek előttük. Az egyik ilyen nagy előljáró, aki viszont mások előkészítő munkájára támaszkodhatott, 2019-ben egyebek között — röviddel azelőtt futott a „Wu-Tang Clan: Of Mics and Men (Wu-Tang Clan: mikrofonok és férfiak)” című dokumentumfilm-sorozat — a Hulu-sorozatban a „Wu-Tang: An American Saga (Egy amerikai történet)” bemutatja az 1969-ben Brooklynban született Robert (Bobby) Diggs (ismertebb színpadi nevén RZA) zenészt, akit ma a világhírű (az 1990-es évek elején a New York-i Staten Islanden színre lépő) “Wu-Tang” hip-hop kollektíva vezetőjeként tartanak számon. A film a zenészt klasszikus hősként mutatja be: Diggs szívét és agyát hatalmas zenék és a szeretett hongkongi harcművészeti filmekből (mint a "Shaolin and Wu Tang", 1983) származó mesterek bölcs szavai töltik meg. A Staten-Island valóságában azonban, ahol abban az időben a Stapleton-házak szegény lakóiból összegyűlt bandák versengtek a Park Hill-ből verbuválódott nyomorúságos csapatokkal, ezeknek nem volt nagy értékük: „Nigga gotta eat, music makes no bread (Niggának enni kell, a zenéből nem lesz kenyér)"

Az első epizódokban egy csoport fiatal fekete embert lehet látni, akik drogokból próbálnak pénzhez jutni Staten-Island téglaházainak rengetegében. Pénzhez, amely csak kivételes esetekben áll rendelkezésre, hogy valóra váltson egy álmot önmagának vagy szeretteinek — például egy E-mu SP-1200 dobgép beszerzését. A bérleti díj és az étel nagyon drága. "Az álmok arra kellenek, hogy felébredjenek." Ismerősök Diggs gyermekkoráról mesélnek: szigorú, de szerető nagybácsival nőtt fel, aki korán megtanítja neki, hogy nem kell félnie annak, aki a képzeletét "szuperhatalomként" tudja használni.

A két producer, RZA és Alex Tse a legendás Wu-Tang Clan megalakulásának megható történetét hitelesen mutatja be. Legyen szó társadalmi drámáról, tiltott szerelemről vagy gengsztermunkáról, sok mindent megnemesítenek a szívet melengető jelenetek és játékos trükkök. A színészek — mindenekelőtt Ashton Sanders, mint Bobby Diggs (RZA); Siddiq Saunderson, mint Dennis Coles (Ghostface Killah); TJ Atoms (hihetetlenül közel az elhunyt eredetihez), mint Russell Jones (Ol 'Dirty Bastard) és Zolee Griggs, mint Shurrie (RZA lánytestvéreiből kreált figura) — feltárják a közönség előtt azt a világot, amelynek vonzereje nem annyira a nosztalgián alapul, mint a művészet valódi érdekességén, amelynek hatása világméretű is lehet.

Kapcsolódó cikkek

Wu-Tang-Clan - Amerikai történet - film készült az egyik legtehetségesebb hip-hop banda történetéről

Wu-Tang-Clan - Amerikai történet - film készült az egyik legtehetségesebb hip-hop bandáról

“Wu-Tang: Egy amerikai történet” — az egyik legtehetségesebb amerikai hip-hop banda megalakulásának története.

A férfiaknak is szüksége van a testpozitív szemléletre

A férfiaknak is szüksége van a testpozitív szemléletre

Nem az egészségtelen életmód dicsőitéséről van szó, hanem az irreális és torz elvárások káros hatásairól.

Vajon az "új férfi" az igazi férfi?

Vajon az "új férfi" az igazi férfi?

Változnak a korok, és velük együtt az aktuális férfiideál is.