Wu-Tang-Clan - Amerikai történet - film készült az egyik legtehetségesebb hip-hop bandáról

“Wu-Tang: Egy amerikai történet” — az egyik legtehetségesebb amerikai hip-hop banda megalakulásának története.
Wu-Tang-Clan - Amerikai történet - film készült az egyik legtehetségesebb hip-hop banda történetéről

Egy fekete fiatalember áll a pincében hanghordozói között, és tudja, hogy lesz mit mondania a világnak. Elektronikus ütőhangszerekkel kísérik és fokozzák a mondandójukat. Már korán felismerte, hogy az emberi hang és a dob erősíthetik egymást, ha együtt szólnak. Csak még nem teljesen világos számára, hogy prédikátor szerepében vagy istenként kell-e vállalnia küldetését. Ahhoz azonban, hogy a kérdés megválaszolásához eljusson, hiányzik még, ami kezdetben sokszor hiányzik: a pénz. De megvan az erős akarata, amely képessé teheti arra, hogy az életét kiemelje az adott körülményekből, és saját maga alakítsa.

A hip-hop mindig is szolgáltatott ilyen típusú történeteket — melyeket önmaguknak és a nagyobb közönségnek is meséltek. Az utóbbi években az amerikai televízióban is látható volt: „Hip Hop: The Songs That Shook America (Hip Hop: A dalok, amelyek megrendítették Amerikát)”. Ez egy jól felépített történetét adja ennek a műfajnak. A műsort maguk, a művészek tartották. Voltak benne bulvár jellegű részek, mint az “Untold Stories of Hip Hop (A hip-hop még nem mesélt történetei)"; vagy más jellegű részek, mint a "Rhythm + Flow" Cardi B. rap-királynővel és társaival, T.I.-vel (Clifford Joseph Harris) és Chance the Rapper-rel.

Bár ez utóbbiaknak önállóan is el kellett indulniuk a zenei hírnév felé vezető úton, mások már némi előkészítő munkát végeztek előttük. Az egyik ilyen nagy előljáró, aki viszont mások előkészítő munkájára támaszkodhatott, 2019-ben egyebek között — röviddel azelőtt futott a „Wu-Tang Clan: Of Mics and Men (Wu-Tang Clan: mikrofonok és férfiak)” című dokumentumfilm-sorozat — a Hulu-sorozatban a „Wu-Tang: An American Saga (Egy amerikai történet)” bemutatja az 1969-ben Brooklynban született Robert (Bobby) Diggs (ismertebb színpadi nevén RZA) zenészt, akit ma a világhírű (az 1990-es évek elején a New York-i Staten Islanden színre lépő) “Wu-Tang” hip-hop kollektíva vezetőjeként tartanak számon. A film a zenészt klasszikus hősként mutatja be: Diggs szívét és agyát hatalmas zenék és a szeretett hongkongi harcművészeti filmekből (mint a "Shaolin and Wu Tang", 1983) származó mesterek bölcs szavai töltik meg. A Staten-Island valóságában azonban, ahol abban az időben a Stapleton-házak szegény lakóiból összegyűlt bandák versengtek a Park Hill-ből verbuválódott nyomorúságos csapatokkal, ezeknek nem volt nagy értékük: „Nigga gotta eat, music makes no bread (Niggának enni kell, a zenéből nem lesz kenyér)"

Az első epizódokban egy csoport fiatal fekete embert lehet látni, akik drogokból próbálnak pénzhez jutni Staten-Island téglaházainak rengetegében. Pénzhez, amely csak kivételes esetekben áll rendelkezésre, hogy valóra váltson egy álmot önmagának vagy szeretteinek — például egy E-mu SP-1200 dobgép beszerzését. A bérleti díj és az étel nagyon drága. "Az álmok arra kellenek, hogy felébredjenek." Ismerősök Diggs gyermekkoráról mesélnek: szigorú, de szerető nagybácsival nőtt fel, aki korán megtanítja neki, hogy nem kell félnie annak, aki a képzeletét "szuperhatalomként" tudja használni.

A két producer, RZA és Alex Tse a legendás Wu-Tang Clan megalakulásának megható történetét hitelesen mutatja be. Legyen szó társadalmi drámáról, tiltott szerelemről vagy gengsztermunkáról, sok mindent megnemesítenek a szívet melengető jelenetek és játékos trükkök. A színészek — mindenekelőtt Ashton Sanders, mint Bobby Diggs (RZA); Siddiq Saunderson, mint Dennis Coles (Ghostface Killah); TJ Atoms (hihetetlenül közel az elhunyt eredetihez), mint Russell Jones (Ol 'Dirty Bastard) és Zolee Griggs, mint Shurrie (RZA lánytestvéreiből kreált figura) — feltárják a közönség előtt azt a világot, amelynek vonzereje nem annyira a nosztalgián alapul, mint a művészet valódi érdekességén, amelynek hatása világméretű is lehet.

Kapcsolódó cikkek

A megromló kapcsolatnak - 7 jel, hogy itt az ideje a szakításnak – vannak szembetűnő jelei.

7 jel, hogy itt az ideje a szakításnak

Minden kapcsolatban vannak bizonyos jelek, amelyek arra utalnak, hogy valami már nagyon nincs rendben. Ha nem értesz a kapcsolathoz, de érzed, hogy valami megváltozott, akkor ez a cikk épp aktuális számodra.

Wu-Tang-Clan - Amerikai történet - film készült az egyik legtehetségesebb hip-hop banda történetéről

Wu-Tang-Clan - Amerikai történet - film készült az egyik legtehetségesebb hip-hop bandáról

“Wu-Tang: Egy amerikai történet” — az egyik legtehetségesebb amerikai hip-hop banda megalakulásának története.