5 tipp a jó egészséghez

Manapság nagyon sokan halnak meg valamilyen krónikus betegségben. Pedig ezek a betegségek megelőzhetők lennének, amennyiben kicsit is odafigyelnénk az egészségünkre. Mutatunk 5 tippet, amelyek segíthetnek a betegségek elkerülésében és az egészségünk megőrzésében.
5 tipp a jó egészséghez

1. Az ideális testsúly elérése

Ahhoz, hogy a laborértékeink megfelelőek legyenek, le kell fogynunk. Már 5-10 kilogrammos súlyfelesleg is nagy terhet ró a szervezetre és megnő az olyan krónikus betegségek kialakulásának az esélye, mint szívbetegség és cukorbetegség. Az elhízás számtalan egészségügyi gondot okozhat. Ha azonban a testtömeg - index (BMI) normál tartományban marad, akkor jelentősen javulhat az élet minősége és természetesen, több esélyünk van a hosszabb életre is. Ahhoz, hogy elérjük az ideális testsúlyt, rendszeresen mozognunk kell, és az egészséges táplálkozást szükséges preferálnunk.

2. A rendszeres testmozgás

Már napi 30 perces mérsékelt testmozgással is sokat tehetünk az egészségünkért. A rendszeres mozgás serkenti a vérkeringést, erősíti a szívet, csökkenti a cukorbetegség és a daganatos betegségek kialakulásának a kockázatát. A rendszeres mozgás a tüdő kapacitását is növeli, így kisebb az esélye a tüdőt érintő betegségek és fertőzések kialakulásának.

3. Egészséges táplálkozás

Ma már nagyon sokféle egészséges étrend receptje elérhető az interneten. Az egészséges táplálkozás az egyik kulcstényezője az egészségünk megőrzésének. Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, fogyasszunk minél több friss és szezonális zöldséget és gyümölcsöt, sovány fehérjét, telítetlen zsírokat és magvakat, dióféléket. A változatosság is fontos szempont, hiszen az egyoldalú táplálkozás, tápanyaghiányt okozhat, ami szintén oka lehet a betegségek kialakulásának.

4. A dohányzás abbahagyása

Ma, nagyon sokan dohányoznak. Régebben a férfiak körében volt divatos ez a szenvedély, de napjainkban egyre több nő is dohányzik. A dohányzással összefüggő betegségek és halálozások száma ma nagyon magas, nem csak hazánkban, hanem világszerte. Már akkor is sokat javulhat az egészségünk, ha több évig dohányoztunk, de elhatározzuk, hogy leszokunk, és ezt meg is valósítjuk. Ehhez valóban csak erős motiváció és akarat szükséges, semmi több. Hiába használ valaki pótszereket, ha azokkal is ugyanúgy nikotint visz be a szervezetébe. Sokkal többet ér, ha a környezetünkből kérünk segítséget, de az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás is sokat segíthet, hogy végleg megszabaduljunk a cigarettától és annak függő hatásától.

5. Mértékletes alkoholfogyasztás

Sör, bor, pálinka. Sokan kedvelik ezeket a szeszes italokat és sokan isznak, ha boldogok, ha szomorúak és sok-sok esemény sem múlhat el alkohol nélkül. Pedig az alkohol, gyulladást kelt a szervezetben és még az immunrendszer védekezőképességét is jelentősen lecsökkenti. A mértékletes alkoholfogyasztást kellene elsősorban mindenkinek szem előtt tartani, hiszen esténként egy-egy pohár vörösbor még hasznos is lehet, de az alkohol nem oldja meg a lelki problémákat és hosszútávon nagyon is káros az egészségre.

Kapcsolódó cikkek

A férfiasság hormonja: tesztoszteron. Milyen táplálékok növelhetik ennek a hormonnak a szintjét?

A férfiasság hormonja: tesztoszteron. Milyen táplálékok növelhetik ennek a hormonnak a szintjét?

A férfiak sok olyan táplálékból válogathatnak, amelyek segíthetnek a tesztoszteron-szint növelésében. Mutatjuk is, hogy melyek ezek!

A természet segít nekünk gyógyulni – Betegségek leküzdése természetes módszerekkel

A természet segít nekünk gyógyulni – Betegségek leküzdése természetes módszerekkel

A természet patikája, sok betegség leküzdésében a segítségünkre lehet. Miért fordulnál a gyógyszerekhez, ha más módszerekkel is sikeresen meggyógyulhatsz?

Ezért kell vizet inni

Ezért kell vizet inni

Ahhoz, hogy a testünk és az agyunk megfelelően működjön, elegendő vizet szükséges fogyasztanunk. Mutatjuk is, hogy miért is van olyan nagy szüksége a szervezetünknek a vízre.