Spenótos turmix és a spenót pozitív hatásai

A spenótot sokan nem kedvelik, pedig az egyik legegészségesebb zöldség. Oxálsav-tartalma miatt egyszerre nem javasolt sokat fogyasztani belőle, azonban, ha rendszeresen beillesztjük az étrendünkbe, úgy nagyon sok egészségügyi előnyét kiélvezhetjük. A cikkben bemutatjuk a spenót néhány előnyét, illetve egy nagyon egészséges turmixital receptjét is közöljük.
A spenót - Spenótos turmix és a spenót pozitív hatásai – nagyon hasznos a szervezet számára.

A spenót jobb látást és egészségesebb immunrendszert biztosít

A spenótban olyan tápanyagok találhatók meg, amelyek többek között biztosítani tudják a megfelelő immunfunkciókat és még az egészséges látást is. Mivel a spenót gazdag béta –karotinban, azaz luteinben, zeaxantinban és klorofillban is, így nem csak a szem egészségét védi, de az immunrendszert is fellendíti. Az egyes zöldségekben található béta-karotin azért is rendkívül hasznos, mivel rendszeres fogyasztásukkal, csökkenhet a makula degeneráció kialakulásának a kockázata. Ez a betegség, elsősorban az idősebb emberek betegsége, de már fiatalabb korban is kialakulhat, amennyiben a táplálkozásunk nem bővelkedik tápanyagokban.

A spenót és a magnézium

Az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetünk számára, a magnézium. A spenót bővelkedik ebben az ásványi anyagban. A magnézium nagyon hatékony az idegrendszer kiegyensúlyozásában és a megfelelő izomműködést is biztosítani tudja.

A spenót, a lutein és a szív betegsége

A spenót lutein-tartalma kiemelkedő, amely antioxidáns, a szív egészségét biztosítja. Hogyan? A spenótban, nagy mennyiségben található meg a lutein, amely megakadályozza az artériák falának megvastagodását, ezzel viszont a szívroham kialakulásának kockázata csökken jelentősen. Mindemellett meggátolja a zsírlerakódásokat, ami szintén csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

A csonterősítő spenót

A spenót gazdag tárháza a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak. A vitaminok közül a K-vitamintartalmát szükséges megemlítenünk. A K-vitaminnak nagy szerepe van a csontok egészségének megőrzésében, hiszen mintegy stabilizálja a csontokba kerülő kalciumot. A spenót, majdnem minden olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek a csontok egészségének fenntartásához szükségesek. Azaz megtalálható benne a K-vitamin, a kalcium és még magnéziumot is tartalmaz. A csontok egészségéhez a megfelelő kollagénmennyiség is elengedhetetlen. A kollagéntermelést a C-vitamin segíti elő. A spenót ebben a vitaminban is rendkívül gazdag.

Spenót-turmix

Spenótos mangó turmixot is készíthetünk. Ehhez nem is kell más, mint egy marék spenót, egy érett mangó és 2 dl növényi tej. Hogyan készítsd? Mosd meg a spenótot és tépkedd kisebb darabokra. Mosd meg a mangót, kockázd fel és a spenóttal, illetve a növényi tejjel együtt turmixold le.

Kapcsolódó cikkek

5 természetes vérnyomáscsökkentő módszer

5 természetes vérnyomáscsökkentő módszer

A magas vérnyomás, évekig, szinte észrevétlenül támad. Éppen ezért jó, ha megelőzzük ezt az egészségügyi problémát. Mivel érhetjük el, hogy a vérnyomásunk a normális tartományban maradjon? A cikkből kiderülnek a válaszok.

A fehérjehiány 4 szembetűnő tünete

A fehérjehiány 4 szembetűnő tünete

A táplálkozásunkat úgy kell kialakítani, hogy megfelelő arányban fogyasszunk zsírokat, szénhidrátokat és fehérjéket. Amennyiben nem fogyasztunk elegendő fehérjét, úgy nagyon sok tünettel kell szembenéznünk.

5 tipp a jó egészséghez

5 tipp a jó egészséghez

Ahhoz, hogy sokáig éljünk, az egészséges életvitelt szükséges szem előtt tartanunk. Mégis, milyen tényezők játszanak szerepet az egészség megőrzésében? Mit tehetünk, hogy szép, hosszú életkort éljünk meg? A cikkből kiderülnek a válaszok.