Hogyan javíthatja a meditáció az alvás minőségét és mennyiségét?

Számos kutatás és tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy a meditáció hogyan javíthatja az alvás minőségét és mennyiségét.
Hogyan javíthatja a meditáció az alvás minőségét és mennyiségét?

A meditáció egy olyan mentális folyamat, amely segíthet csökkenteni a stresszt, a szorongást és még a depressziót is. Azáltal, hogy csökkenti a stressz-szintet és szabályozza a vegetatív idegrendszert, segíthet ellazulni és gyorsabban elaludni.

Bár a meditáció alvásra gyakorolt előnyei nyilvánvalónak tűnhetnek, egy új tanulmány szerint nem mindig olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. A lefekvés előtti meditáció trükkös feladat lehet, különösen, ha nem vagy természetes alvó. A legjobb módja a megközelítésnek a gyakorlás. Kezdheted mindössze néhány perccel minden este, és fokozatosan növelheted az időt, ahogy egyre több tapasztalatot szerzel. Emellett elengedhetetlen a csendes és nyugodt környezet.

A meditáció egyik legfontosabb előnye, hogy csökkenti a fájdalmat és a stresszt. Azáltal, hogy csökkenti a fájdalomra és a stresszre való érzékenységet, hasznos eszköz lehet abban, hogy segítsen a betegeknek megbirkózni a különböző egészségügyi állapotokkal, beleértve az álmatlanságot és a krónikus fájdalmat.

A Journal of the American Medical Association című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a mindfulness meditáció idősebb felnőtteknél hatékonyabban javítja az álmatlanságot, mint más kezelések. A tanulmányhoz a kutatók 49, 66 év feletti személyt vizsgáltak. Olyan meditálóval beszélgettek, aki három hónapos tibeti stílusú sámatha elvonuláson vett részt. Azok, akik részt vettek a programban, jobb alvásról, az álmatlanság tüneteinek csökkenéséről és a fáradtság csökkenéséről számoltak be.

A mindfulness egy meditatív tudatállapot, amely segít tudatosítani a környezetet és a jelenre koncentrálni. Magában foglalja a gondolatok megfigyelését és ítélkezés nélküli elengedését. Néhány meditációs technika közé tartozik a légzés megfigyelése és a testben lévő érzések észlelése.

A National Institute of Nursing Research legújabb tanulmánya azt vizsgálja, hogy a meditáció hogyan javíthatja az alvást. A kutatók 20 tanulmányt tekintettek át a mindfulness előnyeiről különböző egészségügyi témákkal kapcsolatban. Ez a kutatás többek között kimutatta, hogy a meditáció segíthet csökkenteni a stressz-szintet és a vérnyomást.

Sok eredmény azonban még csak előzetes. Bár az eredmények ígéretesek voltak, további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy meghatározzák azokat a mechanizmusokat, amelyek közvetítik ezeket a hatásokat.

Az egyik vizsgálat megállapította, hogy a meditáció jobban elősegítette a pihentető alvást, mint az éjszakai szunyókálás egy sötét szobában. Azok, akik lefekvés előtt meditáltak, több időt töltöttek REM-alvásban és tovább aludtak. Ez a fajta meditáció hasonlít az irányított meditációhoz, amely egy előre felvett podcast vagy hanganyag meghallgatását jelenti.

Az MBSR (mindfulness-alapú stresszcsökkentő) program volt a leggyakoribb beavatkozás, amelyet egy egynapos meditációs elvonulás követett. Összességében a csoport hetente körülbelül két óra tréninget kapott. A vizsgálat során a csoportot mentális és fizikai teljesítményét értékelték, és összehasonlították egy kontrollcsoporttal, amely egy alváshigiénés oktatási programban vett részt. Érdekes módon az MBSR-csoport mindkét mérésben jobban teljesített.

Ez a tanulmány azt is megmutatta, hogy a mindfulness nem korlátozódik a fejre. Az alvásért végzett meditáció valóban megváltoztatja az agyműködést. A természetes melatoninszintedet is növelheti.

Kapcsolódó cikkek

5 tipp a jó egészséghez

5 tipp a jó egészséghez

Ahhoz, hogy sokáig éljünk, az egészséges életvitelt szükséges szem előtt tartanunk. Mégis, milyen tényezők játszanak szerepet az egészség megőrzésében? Mit tehetünk, hogy szép, hosszú életkort éljünk meg? A cikkből kiderülnek a válaszok.

3 egészséges turmixital

3 egészséges turmixital – mind a három gyorsan elkészül és még finom is

Az egészségünk megőrzése érdekében, fogyasszunk rendszeresen turmixitalokat. Az italok elkészítéséhez használhatunk gyümölcsöket, zöldségeket, magvakat és növényi tejet is.

A férfiasság hormonja: tesztoszteron. Milyen táplálékok növelhetik ennek a hormonnak a szintjét?

A férfiasság hormonja: tesztoszteron. Milyen táplálékok növelhetik ennek a hormonnak a szintjét?

A férfiak sok olyan táplálékból válogathatnak, amelyek segíthetnek a tesztoszteron-szint növelésében. Mutatjuk is, hogy melyek ezek!