A férfiasság hormonja: tesztoszteron. Milyen táplálékok növelhetik ennek a hormonnak a szintjét?

A férfi nemi hormont nevezzük tesztoszteronnak. Ez a hormon a mellékvesében termelődik. A férfiak és a nők szervezete is állít elő tesztoszteront. A haj és a szőrzet kialakulásában is kiemelkedő szerepet játszik, de fontos szerepet tölt be az izomtömeg növekedésében, a csonttömeg megőrzésében és természetesen a termékenység szempontjából sem elhanyagolható a megléte. Ahogy öregszünk, úgy csökken ennek a hormonnak a szintje. Az 50 év fölötti férfiaknál különféle tünetek jelezhetik a tesztoszteronszint zuhanását. Mérséklődhet a szexuális vágy, szorongás és depresszió keserítheti az egyén életét, és az adott személy súlygyarapodást, kevesebb energiát tapasztalhat meg. Vérszegénység is kialakulhat, illetve a hőhullámok is megjelenhetnek, ami nem csak a nőket sújthatja. Az alacsony tesztoszteronszint okai lehetnek: egyes gyógyszerek fogyasztása, túlzott mértékű stressz, mértéktelen alkoholfogyasztás, fertőzés, rákos betegségre kapott sugárterápia vagy kemoterápia kezelés
A férfiasság növelése - A férfiasság hormonja: tesztoszteron. Milyen táplálékok növelhetik ennek a hormonnak a szintjét? – táplálékokkal.

A tesztoszteron termelés serkentése egészséges táplálékokkal

Nem kell elkeseredni, ha alacsony a tesztoszteronszinted, hiszen számtalan megoldás létezik ennek a férfihormonnak a fokozására. A kiegyensúlyozott étrend nem csak a hormontermelés szempontjából fontos, hanem ezzel biztosítod, hogy a szervezeted a megfelelő tápanyagokhoz jusson. Ha kielégíted a tested vitamin - és ásványi anyag szükségleteit, úgy kevesebb esélye lesz a betegségek megjelenésének.

Egyes táplálékok elősegítik a hormontermelést, így jobb azokat beilleszteni a mindennapi étkezésbe.

Tesztoszteronpótlás gyógynövényekkel

Léteznek olyan gyógynövények, amelyek természetes módon segítik a tesztoszterontermelést. Lássuk, melyek ezek!

A gyömbér

A gyömbért nem csak a gasztronómiában lehet használni és nem csupán az emésztésre van kedvező hatással, hanem a férfi nemi hormon termelését is elősegíti, illetve a termékenységet is megnöveli. Ez a hatás antioxidáns tartalmának köszönhető.

A gránátalma

A gránátalmára sok országban a termékenység szimbólumaként tekintenek. A frissen facsart gyümölcslé szintén pozitívan hat a tesztoszterontermelésre, ezen kívül a szív egészségét is megtámogatja és még a stresszt is csökkenti. Mindemellett javítja a hangulatot és a vérnyomásra is jó hatással van.

A vöröshagyma

Igen bizony, a vöröshagyma is egy gyógynövény, hiszen nem csak egyes ételek elkészítésénél vehetjük hasznát, hanem természetes gyógyítóként is bátran fordulhatunk ehhez a zöldséghez. A vöröshagyma szintén gazdag forrása az antioxidánsoknak – amelyek csökkentik vagy semlegesítik a szervezetben az oxidatív stresszt, amely a szabadgyökök elszaporodása révén jön létre –, amely vegyületek elősegítik a tesztoszterontermelést, de még a fogyásban is segíthetnek.

További tesztoszteronfokozók

Zöld leveles zöldségek

A leveles zöldségek táborát erősíti, a mángold, a spenót és a kelkáposzta. Ezek a zöldségek sok magnéziumot tartalmaznak, amely ásványi anyag szintén nagyon jó hatással van a tesztoszteronszintre.

Osztriga

A termékenységet és a sperma minőségét javítja az osztriga, amelynek nagyon magas a cinktartalma. A cinkhiány akár még impotenciát is okozhat. A cink gazdag forrásai közé tartozik a bab, a vörös húsok és a dió.

Halak és halolaj

A magyar ember nem eszik sok halat, pedig a hal nagyon egészséges táplálék, merthogy omega-3 zsírsavakban bővelkedik. Az omega-3 javítja a zsírsav profilt, de nem csak erre van jó hatással, hanem a férfi nemi hormon szintre és a hímivarsejt minőségére is. A legtöbb hal gazdag forrása az omega-3 zsírsavnak. Ha nem akarod, hogy gondok legyenek a tesztoszteronszinteddel, egyél heringet, lazacot, szardíniát, makrélát és pisztrángot.

Extra szűz olívaolaj

A mediterrán országokban nem gyakori probléma a szív - és érrendszeri megbetegedés. Az okok a táplálkozásukban keresendő. Az alapanyagok között az extra szűz olívaolaj is megtalálható, amely nem csak a termékenységre gyakorol kedvező hatást, hanem a tesztoszteronszintre is.

Kapcsolódó cikkek

A spenót - Spenótos turmix és a spenót pozitív hatásai – nagyon hasznos a szervezet számára.

Spenótos turmix és a spenót pozitív hatásai

A spenót az egyik legegészségesebb táplálék a világon. Illeszd rendszeresen az étrendedbe, mivel így számtalan előnyét kiélvezheted. Mutatjuk is, hogy melyek ezek!

Eszközök nélkül is lehet - 3 gyakorlat, amelyet eszköz nélkül is végezhetsz – edzeni.

3 gyakorlat, amelyet eszköz nélkül is végezhetsz

Vannak olyan helyzetek az életünkben, amikor nem tudunk elmenni az edzőterembe, azonban nem akarunk egyetlen edzést sem kihagyni. Most ahhoz adunk tippeket, hogyan lehet eszközök nélkül is karban tartani a testünket.

Mi is sokat tehetünk - 5 tipp a jó egészséghez – az egészségünk megőrzése érdekében.

5 tipp a jó egészséghez

Ahhoz, hogy sokáig éljünk, az egészséges életvitelt szükséges szem előtt tartanunk. Mégis, milyen tényezők játszanak szerepet az egészség megőrzésében? Mit tehetünk, hogy szép, hosszú életkort éljünk meg? A cikkből kiderülnek a válaszok.