A testmozgás pozitív hatásai az immunrendszerre

A rendszeres testmozgás, a fizikai aktivitás, nem csak az egészség megőrzését szolgálja, hanem az immunitás fokozását is elősegíti. A megfelelő immunválasz kialakításában ezen kívül, az egészséges táplálkozás, a stresszoldás és az elegendő alvás is részt vesz. A cikkben bemutatjuk, hogyan hat a testmozgás, az immunrendszer működésére.
A testmozgás pozitív hatásai az immunrendszerre

A testmozgás és az immunrendszer megfelelő működése

Ahhoz, hogy az immunrendszerünk egészségesen működjön, nem szükséges nagy intenzitással edzeni, hiszen már a mérsékelt, heti 150 perces testmozgással is sokat tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében.

A rendszeres mozgás, az aktív életmód számos módon hat az egészségünkre, mégpedig pozitív módon. A rendszeres testedzés megtámogatja a szív - és érrendszer egészségét, hiszen jó hatással van a vérkeringésre, mindemellett a magas vérnyomás és a koleszterinszint csökkenésében is aktívan szerepet játszik. Ha rendszeresen mozgunk, elérhetünk egy ideális testsúlyt, ami lehetővé teszi, hogy sokáig egészségesek maradjunk.

Amennyiben nem vagyunk restek és rendszeresen edzünk, úgy elkerülhetjük az olyan krónikus betegségeket is, mint például a cukorbetegség, a szívbetegség és az inzulinrezisztencia. A mozgás, még a csontok egészségét is biztosítja, hiszen növeli azok sűrűségét és tömegét. Az aktív életmód a mentális egészséget is megtámogatja, hiszen minimalizálja a depresszió és a szorongás kialakulásának a kockázatát. A rendszeres testmozgás, még az immunrendszer egészségét is elősegíti.

Az immunrendszer fellendítése és a rendszeres testedzés

Az immunrendszer egészségének megőrzésében a sport nagyon sokat segíthet. Hogyan? Az egyik előnye a rendszeres mozgásnak, hogy csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladásokat. Emellett a glükóz és zsíranyagcserét is javítja.

Sok kutatás számolt be arról, hogy az aktív életmód elősegíti az ellenanyagok és a fehérvérsejtek termelődését. Ez azért is hasznos, mert így az immunrendszerünk is jobban tud védekezni a fertőzésekkel szemben. Az edzés például megnöveli a T-sejtek és az immunglobulinok növekedését, amelyek segítenek kialakítani egy megfelelő immunvédelmet.

A testmozgás nem csak a szívet tartja edzésben, de a vérkeringésnek is jót tesz. A rendszeres testedzés a vérkeringés fokozása mellett, a nyirokkeringést is javítja. Ez azért fontos, mert így nagyon sok méreganyagtól szabadulhatunk meg, amelyek mind-mind blokkolják, csökkentik az immunrendszer védekezőképességét. Ha jobb lesz a vér - és a nyirokkeringés, úgy kevesebb kórokozó juthat be a szervezetbe, így kevesebb betegség kialakulására van esély.

A mozgásnak van még egy nagyon pozitív hatása. Segíti a mély, nyugodt és pihentető alvást. Miért fontos ez? Amennyiben éjszaka jól alszunk, úgy a testünk elegendő citokint tud termelni, amelynek a gyulladások és fertőzések elleni védelemben van kitüntetett szerepe, ezzel pedig az immunvédelem is megnövekszik.

A testedzés csökkenti a stresszhormonok szintjét és azok véráramba jutását. Márpedig ez lényeges, hiszen a kortizol elnyomja az immunsejtek működését. Emellett a stressz felelőssé tehető a gyulladás kialakulásáért, ami szintén fokozza a betegségek kialakulásának az esélyét.

Kapcsolódó cikkek

A spenót - Spenótos turmix és a spenót pozitív hatásai – nagyon hasznos a szervezet számára.

Spenótos turmix és a spenót pozitív hatásai

A spenót az egyik legegészségesebb táplálék a világon. Illeszd rendszeresen az étrendedbe, mivel így számtalan előnyét kiélvezheted. Mutatjuk is, hogy melyek ezek!

3 egészséges turmixital

3 egészséges turmixital – mind a három gyorsan elkészül és még finom is

Az egészségünk megőrzése érdekében, fogyasszunk rendszeresen turmixitalokat. Az italok elkészítéséhez használhatunk gyümölcsöket, zöldségeket, magvakat és növényi tejet is.

A természet segít nekünk gyógyulni – Betegségek leküzdése természetes módszerekkel

A természet segít nekünk gyógyulni – Betegségek leküzdése természetes módszerekkel

A természet patikája, sok betegség leküzdésében a segítségünkre lehet. Miért fordulnál a gyógyszerekhez, ha más módszerekkel is sikeresen meggyógyulhatsz?