Tavaszi teendők a konyhakertben és a díszkertben

Az április igencsak mozgalmas időszak egy kertész életében. Cikkünkben összegyűjtöttük a fontosabb tennivalókat.
Tavaszi teendők a konyhakertben és a díszkertben

A húsvéti hosszú hétvége, vagy a kellemesen meleg délutánok lehetővé teszik, hogy egyre többet tevékenykedjünk a díszkertben és a konyhakertben egyaránt. Ebben az időszakban ültethetünk díszfákat, cserjéket és évelőket, megmetszhetjük a tűlevelű örökzöldeket, valamint hamarosan kiültethetjük az egynyári növényeket is.

Cikkünk további részében a különféle tavaszi kerti teendőket mutatjuk be kicsit részletesebben. Lássuk először, mint érdemes tudni az évelőkkel és az egynyári virágokkal kapcsolatban. A tavalyi talajtakaró mulcsot, ilyenkor már elbonthatjuk az évelő növények és a rózsatövek körül, így a tavaszi napsugarak átmelegítik a talajt, mely ennek köszönhetően kicsit kiszárad, levegőzik.

A nyári őszi hagymás gumós növények elültetésének is most érkezik el az ideje, április végén, május első felében elültethetjük a dáliát és a kánnát is. Ilyenkor célszerű kiültetni a kertbe a már elvirágzott cserepes hagymásokat valamint a kankalint, azaz a primulát.

A kora tavaszi, virágzást megelőző időszak lehetővé teszi a növények tőosztással történő szaporítását is. A sásliliom, az évelő szarkaláb, a kék nőszirom, a krizantém és a margaréta tőosztására is ilyenkor érdemes sor keríteni.

Az egynyári virágokat többnyire a májusi fagyok elmúltával ültetjük ki végleges helyükre, azonban már ilyenkor is érdemes átgondolni, hogy milyen virágokkal szeretnénk díszíteni a virágágyást, valamint a balkonládákat.

A büdöske mindig jó választás, ha egy strapabíró és mutatós növényt keresünk, azonban a kertészetek választéka ennél jóval gazdagabb. Térképezzük fel a kínálatot, ismerjük meg az egyes egynyári dísznövények igényeit. Keressünk olyan fajokat, melyek biztosan jól érzik majd magunkat nálunk is, ne csak a külső alapján válasszunk!

Az ízletes húsvéti sonka elmaradhatatlan ízesítője a frissen reszelt torma, melyet, mi is könnyedén nevelhetünk a kertben, ugyanis a torma termesztése meglehetősen egyszerű. Nem kell mást tennünk, mint tavasszal, vagy ősszel elültetni a torma gyökérdugványait 3-5 cm mélyre, egymástól 30 cm-es tőtávolságra.

A torma tekintélyes nagyságúra is megnőhet, a számára ideális helyen, azaz napos, világos, vagy félárnyékos fekvésben és nyirkos, mélyrétegű homoktalajban, könnyen szaporodik és terjeszkedik a talajban maradt gyökereiről. Új gyökerei azonban már nem annyira szépek, ezért érdemes inkább évről évre újra ültetni.

Nem csak a virágokkal tarkított díszkert, valamint a konyhakert ad ilyenkor munkát, érdemes elkezdenünk a gyeppel való foglalatoskodást is. A korábban telepített gyepet áprilisban szokás először lenyírni, ez természetesen az időjárás függvénye is.

A másik, fontos gyeppel kapcsolatos munka a gyepszellőztetés, melyet szintén ilyenkor célszerű megejteni. A gyepszellőztetés során, a kézi vagy gépi szellőztetővel 2-4 centiméter mélyen "felszaggatjuk" a talajt – ez segít megakadályozni a mohásodást.

Kapcsolódó cikkek

Tavaszi teendők a konyhakertben és a díszkertben

Tavaszi teendők a konyhakertben és a díszkertben

Az április igencsak mozgalmas időszak egy kertész életében. Cikkünkben összegyűjtöttük a fontosabb tennivalókat.