Mire jó a betonvas, azaz a betonacél?

Építkezés, vagy felújítás során alighanem mindenki találkozott már a betonvas és betonacél kifejezésekkel.
Mire jó a betonvas, azaz a betonacél?

A felhasználási köre azonban ezeknek az anyagoknak többnyire már kevésbé ismert. Éppen ezért az alábbi cikkben részletesebben foglalkozunk azzal, hogy mire jó a betonvas, azaz a betonacél.

Mire jó a betonacél?

Az építkezések során rengeteg típusú masszív alapanyag felhasználásra kerül, hogy az általuk kialakított betonfelületek stabilizálása megfelelő lehessen és megfeleljen minden támasztott elvárásnak. Ezek közül az egyik ilyen célra biztosan felhasznált anyag a betonacél vagy más néven betonvas is. Ez lényegében elengedhetetlen kelléke a vasbeton szerkezetek kialakításának, az úgynevezett építőipari vasaláshoz, de adott esetben sok más egyéb dologra is felhasználható.

Betonacél alternatív felhasználási lehetőségei

Nem ritka eset, hogy egy építkezésnél rengeteg betonacél megmarad, ráadásul mindezek a legkülönfélébb méretekben. Ezeket a maradványokat a barkácsmesterek nagyon sokféle kreatív felhasználási módon hasznosíthatják. Betonacélból ugyanis így lehet karótól kezdve, a virágtartón át a legkülönfélébb merevítő elemekig szinte minden.

Ezek azonban messze nem a betonvas elsődleges hasznosítási módjai, hiszen ennek az anyagnak a legfőbb feladata, hogy szilárdabbá és erősebbé tegye a beton szerkezetét.

Betonvas megjelenési formái

A betonvas esetében alapvetően többféle méretű megoldás közül válogathatunk. A kínálatban így találhatunk 6-8 milliméteres átmérővel rendelkező típusokat, melyek a ház körül, mondhatni normál betonozási munkálatokhoz tökéletesek. A nagy teherbírású szerkezetek esetében azonban a 18-20 milliméteres átmérőjű megoldások az ideálisak. Ezek a szálak vásárolhatók egyesével, de hálózott formában is kaphatók, felhasználási módjuk azonban hasonló hiszen mindkettő a beton erősítését szolgálja.

Ahogy már említettük korábban több fajta átmérő közül válogathatunk, de általánosságban a betonacél szálakat kétféle hosszúságban forgalmazzák. Jellemzően a 6 folyóméteres szálak terjedtek el jobban, az egyszerűbb szállításnak és könnyebb kezelhetőségnek hála. Ezzel szemben a 12 méteres variánsokat, ma már csak a nagy építkezéseken kapnak szerepet, mert egy normál családi ház vagy egy átlagos felújítás esetén a 6 méteres szálak teljesen elegendők.

Betonacél kezelése

Az acél bár rendkívül szilárd, de ennek ellenére méretének csökkentése egyszerű sarokcsiszolóval, valósulhat meg, a megfelelő vágókorong alkalmazásával így könnyedén méretre lehet igazítani a szálakat.

A méretre vágás mellett a toldás is megvalósítható a betonban, azonban nem hegesztéssel, hanem csak egyszerűen a betonacél szálak egymás mellé fektetésével, aminek megvan a maga szabályrendszere, mely szerint az átmérő függvénye, hogy milyen hosszan kell egymás mellett fussanak a kötésnél a darabok.

A hegesztés azért nem szerencsés a betonban, mert ettől a szerkezet meggyengül, teherbírása lecsökken. Emiatt a hegesztést mint olyant mindenképpen érdemes elkerülni, hiszen ezzel a statikai tulajdonságokat ronthatjuk, ami hosszútávon megbosszulhatja magát.

Előnyösebb ezen a téren, ha szabadon maradnak egymás mellett a betonvasak és legfeljebb egy gyorskötöző dróttal húzatjuk össze a két betonvasat. Ezen a téren kifejezetten könnyű kezelhetőséget biztosít számunkra a betonvas gyorskötözők forgalmazása, amikkel a rögzítés is sokkal egyszerűbb lehet. Ezek lényegében úgy működnek, mint a műanyag gyorskötözők, amik a betonban rögzítik a betonvasakat, amíg a körülötte lévő anyag meg nem köt.

Összegezve

A betonacél tehát egy rendkívül masszív anyag, mely a beton szerkezetét teheti még ellenállóbbá minden irányú behatás ellen. Emiatt már kisebb felújítások során is szükségessé válhat az alkalmazásuk, főképp ha hosszabb távú megoldásra vágyunk. Az iparban pedig természetesen elengedhetetlen anyagnak számít minden területen, ahol akár kifejezetten hosszú és vastag átmérőjű darabokkal is találkozhatunk.

Kapcsolódó cikkek

Ezeket kell figyelembe vennie új szőnyeg vásárlásakor

Ezeket kell figyelembe vennie új szőnyeg vásárlásakor

Az alábbi szempontokat mindenképp érdemes észben tartania.

Kezdők útmutatója a házfelújításhoz

Kezdők útmutatója a házfelújításhoz

Ha mindig is arról álmodtál, hogy átrendezed az otthonodat, nem vagy egyedül.

Bojler szerelő fix áron

Bojler szerelő fix áron

Bojler szerelés Budapesten és vonzáskörzetében.